„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 23. aprīlis
Otrdiena
Georgs, Jurģis, Juris
+1.3 °C
neliels sniegs

No nekā vienmēr var uztaisīt kaut ko

Ja subatiešiem ir vajadzīga kāda krāšņa koka vai metāla rota, ar ko papildināt svētkus vai dārza interjeru, viņi dodas pie Mārtiņa Januļa. „Puisim ir zelta rokas, viņš nebaidās no darba,” teica Subates kultūras nama vadītāja Gunta Okmane, iepazīstinādama ar Mārtiņu.

„Koks ir dzīvs, kaprīzs, tomēr kopumā foršs materiāls. Strādāju ar vienkāršiem instrumentiem. Lai nopirktu dārgās virpas, vajag lielu naudu. Jo vienkāršāk, jo interesantāk,” atzina Mārtiņš.

Viņš strādā ar tādu koku, kurš nozāģēts vēl 3-5 gadus ir nostāvējis darbnīcā vai šķūnī. Mārtiņš kokus sameklē pats mežā vai sarunā pie mežu saimniekiem. Ja paveicas, viņš paspēj aizrunāt tos kokus, ko cilvēki nocērt, tīrot ceļmalas, grāvjus. Mārtiņš pastāstīja: „Cilvēki bieži vien sadedzina labu koku. Bet ir jāsaredz, ka no šī koka var izgatavot ērtu krēslu vai ziedu, to kā rotu var novietot mājas pagalmā.”

Visu rakstu lasiet 6. janvāra numurā.