„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. aprīlis
Svētdiena
Gundega, Terēze
+14.0 °C
daļēji mākoņains

Bibliotēkas apmeklējums sagādās prieku un būs lietderīgs

Drukāto grāmatu lasīšana atkal ir modē – bibliotēku speciālisti to zina tik labi, kā neviens cits. Apmeklēt bibliotēkas ir interesanti, jo tās kļuvušas ne tikai par daudzfunkcionāliem centriem, kur tiek rīkotas lekcijas un izstādes, bet arī savdabīgiem „lielveikaliem”, kur patērētājs izvēlas „preci” atbilstoši savām interesēm, atzīmē Latgales Centrālās bibliotēkas (LCB) direktores vietniece Dzidra Stupāne. Darbinieku uzdevums ir pievilcīgi un ērti izvietot „produktus”, atjaunot to klāstu, radot visus apstākļus, lai „pircējs” dotos projām apmierināts un atkal atgrieztos.

Pastāv pircēju piesaistīšanas zinātnes, viltības, izvietojot preces veikalu plauktos, lai cilvēki pirktu pēc iespējas vairāk, ieslīgstot savdabīgā „burvīgo” atlaižu radītā transā. Bibliotēkā viss ir godīgi – gremdēties var tikai rakstnieku fantāzijā, aizrauties ar košām bildēm, kā arī aiznest mājās vairāk „preču”, nekā plānots, taču pilnīgi par velti.

Putekļainās un garlaicīgās bibliotēkas jau ir sena pagātne, un arī stereotips, ka šurp nāk tikai „sausiņi”, vairs nav aktuāls. Turklāt bibliotēka ir lieliska vieta, kur iepazīties!

Pagājušajā nedēļā LCB noslēdzās abonementa un lasītavas grāmatu fonda reorganizācija. Ārēji lasītājiem gandrīz nekas man mainījies, bet ieviesti būtiski kvalitatīvi jauninājumi, lai apmeklētājiem būtu vēl ērtāk. Galvenās izmaiņas – tagad lasītavā ir pieejama visa nozaru literatūra, bet abonementā ir apvienota visa daiļliteratūra dažādās valodās. Abās zālēs visi izdevumi ar oranžām uzlīmēm paredzēti darbam uz vietas, savukārt visas pārējās grāmatas drīkst ņemt uz mājām. Tagad lasītāju rīcībā ir viss otrais LCB stāvs, periodikas zāle – pa kreisi, lasītava un abonements – pa labi. Gatavošanās reorganizācijai ilga veselu gadu, stāsta Lasītāju apkalpošanas nodaļas vadītāja Inese Vaivare, savukārt ar grāmatu pārvietošanu, salikšanu pēc alfabēta un nozarēm darbinieki tika galā vienā nedēļā. Šajā laikā LCB darbinieki pārcilāja gandrīz 70 000 izdevumu – tas ir viss Centrālās bibliotēkas fonds, bez periodikas. Kopā ar filiālēm kopējā fondā ir 200 000 vienības.

Visu rakstu lasiet 7. februāra numurā.