„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+8.3 °C
skaidrs laiks

„Kas tad tu par programmētāju!”

Pirms septiņdesmit gadiem 14. februārī ASV sāka darboties pirmais dators. Tā bija pirmā skaitļošanas mašīna, kura veica praktiskas operācijas, nevis prototips. Kopš tā laika šī diena tiek neoficiāli uzskatīta par Datoriķu dienu. „Latgales Laiks” vērsās firmā „Biniteks” – tas ir viens no lielākajiem uzņēmumiem Daugavpilī, kurš darbojas IT tehnoloģiju jomā. Tā darbinieki pastāstīja, kā ir būt „aitišņikam”.

Pasaulē ir vairāki desmiti ar datoru jomu saistītu svētku – gan starptautiski, gan vietējie. Puiši, kurus aicinājām uz sarunu, par Datoriķu dienu neko nezināja. Iespējams, tagad būs iemesls atzīmēt kalendārā vēl vienu nozīmīgu datumu. Parasti datoriķi savus profesijas svētkus svin septembrī, Programmētāju dienā. Programmētājiem nav īpašu rituālu. Tāpat kā visur citur, viss atkarīgs no kolektīva. Vairākumā gadījumu svētkus svin, kā visi citi, -- pirts, šašliks, brauciens dabā, aktīva atpūta. Katram ir savas intereses un prioritātes.

Vladimirs (29 gadi), profesijā strādā piecus gadus: „Līdz programmēšanai man bija garš ceļš. Sākotnēji izvēlējos māksliniecisko jomu. Pabeidzu Saules skolu, dizaina virzienu. Domāju par zīmēšanu, mākslu. Plānoju iegūt augstāko izglītību tieši šajā jomā, bet tad nonācu pie domas, ka dizains nav tas, ar ko gribu nodarboties. Otrkārt, dizaineru un Web dizaineru tobrīd bija ļoti daudz, budžeta grupā bija grūti tikt. Nolēmu apgūt datorzinātnes, bet pēc institūta atradu programmētāja darbu.

Visu rakstu lasiet 14. februāra numurā.