„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 4. maijs
Sestdiena
Vijolīte, Viola, Vizbulīte
+19.8 °C
apmācies

Trīsdimensiju hologrammas iznirst no dziļumiem

Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja zālē, kur agrāk atradās Marka Rotko gleznu kopijas, pie sienām var redzēt vairāk kā 20 neliela izmēra ierāmētus darbus. Pirmajā brīdī šķiet, ka tā ir kārtējā gleznu izstāde, taču dažiem darbiem ir melna virsma. Tikai pienākot tuvāk, pēkšņi no gleznas dziļumiem parādās cilvēka vai suņa portrets, ceriņu zars vāzē vai skitu zelts, ko var aplūkot tikai Ermitāžā.

Pateicoties gidiem Irinai Timofejevai un Anatolijam Maksimovam, izstādes „Gaismas maģija” prezentācijas pasākumā, kas notika 6. martā, skatītāji uzzināja, ka tie ir hologrāfijas mākslas portreti, muzeju eksponātu un gleznu reprodukcijas. Darbu autors ir Sanktpēterburgas (Krievija) zinātnieks un fiziķis Vadims Briskins, kurš ir mācījies pie pirmo trīsdimensiju atstarojošo hologrammu izgudrotāja Jurija Denisjuka.  Hologrammas jeb hologrāfijas mākslas darbi, kas Daugavpilī skatāmi pirmo reizi, ir izgatavoti pagājušā gadsimta 80.-90. gadu sākumā. „Lai skatītāji redzētu attēlus, trīs dienas regulējām gaismas, jo bez tām tās būtu redzamas tikai melnas plāksnes,” uzsvēra I. Timofejeva.

Visu rakstu lasiet 10. marta numurā.