„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 2. maijs
Ceturtdiena
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
+13.6 °C
daļēji mākoņains

Latvijas mazākumtautības – patriotisma piemērs

V Tautu forums, kurš bija veltīts Latgales kongresa simtgadei, pirmo reizi notika Daugavpilī. Un tā nav nejaušība, jo, raksturojot pilsētu, pirmām kārtām tiek minēts, ka tajā dzīvo daudzu – vairāk nekā 20 tautību cilvēki. Daudznacionālā un daudzveidīgā kultūrvide jau sen radījusi savā ziņā unikālu vietu, kurā cilvēki netiek dalīti savējos un svešajos.

Ko var mācīties no mazākumtautībām

Daugavpilij, tāpat kā visai Latgalei, bija svarīga loma Latvijas valsts neatkarības atjaunošanā un tās veidošanā, lai tā kļūtu tāda, kāda ir šodien. Pirms simts gadiem Rēzeknē notika Latgales kongress, kura rezultātā Latgale pievienojās pārējiem latviešu novadiem. To savā runā uzsvēra Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis un kultūras ministre Dace Melbārde. Vēstures notikumus ietekmēja tieši vienotā un stiprā Latvijas tauta – latvieši, krievi, poļi, ebreji, ukraiņi, baltkrievi un daudzu citu tautību pārstāvji, kuri vēlējās dzīvot brīvā valstī.

Tautu forums notika Vienības namā, pirms astoņdesmit gadiem rīkojumu par šīs ēkas celtniecību izdeva prezidents Kārlis Ulmanis. Foruma dalībniekiem parādīja video sižetu par Daugavpils dibināšanu, pilsētas ģerboņa simboliku, cietoksni un Baznīcu kalnu. Par Tautu foruma devīzi kļuva frāze „Ja tev ģerbonī sudraba cietoksnis”.

Kā teica kultūras ministre, Latvijas mazākumtautību organizācijas ir ļoti aktīvas, to daudzie integrācijas un valsts iedzīvotāju dialoga uzlabošanas priekšlikumi tiek uzklausīti un īstenoti dzīvē.

Visu rakstu lasiet 9. maija numurā.