„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 16. maijs
Ceturtdiena
Edijs, Edvīns
+16.4 °C
apmācies

Dome ņems kredītu Latvijas simtgades pieminekļa celšanai

Publicitātes foto

Daugavpils 2018. gada budžeta projekta apspriešanā kļuva zināms, ka Latvijas simtgades pieminekļa „Saules kalnā” izbūvei pašvaldība gatavojas ņemt kredītu 250 000 eiro apmērā, savukārt objekta kopējās izmaksas ir 600 000 eiro. Šis lēmums daudzos izraisīja neizpratni, jo agrāk vērienīgā vides objekta būvniecību plānoja tikai par ziedojumiem.

Lai gan tuvākajā laikā vēl ir iespējamas dažādas korekcijas, vairākums domes deputātu uzskata, ka pieminekli neizdosies uzcelt tikai pateicoties ziedotāju dāsnumam. Savu viedokli mainījuši pat tie, kuri agrāk neizrādīja šim projektam nekādas simpātijas.

„Es agrāk biju šīs idejas opozicionārs, taču tagad es gandrīz esmu vienisprātis par tās svarīgumu,” preses konferencē atzinās priekšsēdētāja vietnieks Aivars Zdanovskis, „taču man nepatīk ieplānotie būvdarbu tempi. Kopējās izmaksas 600 tūkstošu eiro apmērā ir liela summa. Būtu pareizāk nesteigties, šogad izstrādājot vien tehnisko projektu.”

A. Zdanovskis uzskata, ka vēlmei uzcelt pieminekli 2018. gadā ir vairāki trūkumi. Pirmkārt, vēl joprojām risinās debates, kur to būvēt. Daudzi uzskata, ka laba vieta monumentam varētu būt arī Vienības laukums, nevis skvērs pie ugunsdzēsēju depo. Otrkārt, neliela projekta realizācijas termiņa atlikšana dotu iespēju savākt daudz vairāk ziedojumu. Taču galvenā dilemma, lai gan tas netiek afišēts, ir tā, ka pilsētai tomēr vajadzētu sevi kaut kā parādīt šajā valstij tik nozīmīgajā gadā.

Interesanti, ka biedrības „Latvijai 100” priekšsēdētāja Genovefa Barkovska, kura bija pieminekļa celšanas galvenā iniciatore, neko nav zinājusi par to, ka šī uzdevuma risināšanai tiek plānots ņemt kredītu.

„Mēs negaidījām, ka Daugavpils dome pieņems šādu lēmumu,” viņa atzīmēja, „taču šobrīd mēs uzskatām, ka sava darba svarīgāko daļu esam paveikuši. Mēs piesaistījām māksliniekus, organizējām aptauju, piedāvājām konkrētu un pilsētai interesantu objektu. Tagad laiks darboties pilsētas un novada pašvaldībai. Savukārt mēs gatavojamies sākt plašu ziedojumu vākšanas kampaņu.”

Pilnu rakstu lasiet 26. janvāra numurā.