„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 30. aprīlis
Otrdiena
Liāna, Lilija
+14.1 °C
apmācies

Lieldienu olas izdaiļo pelēcīgo ainavu

Jeļena Čursina

Jau tradicionāli pirms Lieldienām Daugavpils ielas tiek rotātas ar lielām krāsainām olām. Šogad tās atrodas skvērā pie Svētā Pētera dievnama.

Organizatori nolēma, ka šāds olu izvietojums piesaistīs lielāku daugavpiliešu un pilsētas viesu uzmanību. „Šādu mākslas objektu koncentrācija vienuviet rada saliedētāku ansambli,” saka Saules skolas Bērnu mākslas skolas vadītāja Ieva Reitāle, „turklāt šāds izvietojums ir ērtāks fotografēšanai.”

Šogad krāšņās un spilgtās olas ne tikai priecē skatu – tām ir arī izglītojoša loma. Ar Lieldienu dekora palīdzību organizatori centās parādīt mākslas vēsturi. „Katra skola izvēlējās noteiktu mākslas virzienu un centās to attēlot,” par ieceri stāsta I. Reitāle.

Ola simbolizē gan dzīvības sākumu, gan mākslas dzimšanu un visus tās posmus. Tāpēc šīgada Lieldienu mākslas objekti iepazīstina ar dažādiem mākslas virzieniem – postimpresionismu, popārtu, kubismu, konstruktīvismu, jūgendstilu, abstrakcionismu utt.

Lieldienu ansambli Daugavpils Universitātes radošajā darbnīcā kopā strādāja visas Latgales mākslas skolas. Piemēram, Zilupes mūzikas un mākslas skolas komanda apgleznoja olu neoklasicisma stilā. Vizuālās mākslas skolotāja Anita Lukača uzskata, ka Lieldienu olai šis virziens ir ļoti piemērots, jo tajā tiek izmantotas spilgtas un sulīgas pamatkrāsas – dzeltena, sarkana un zila. Sarkana ir klasiska krāsa, ar kuru krāso Lieldienu olas, dzeltenā simbolizē sauli un dzīvību, bet zilā – debesis un cerību.

Reģiona mākslas skolu kopīgām pūlēm radīti 16 mākslas objekti. Var teikt, ka tradicionālā olu krāsošana pilsētas izdaiļošanai kļūst starptautiska, jo kopā ar Latgales skolām akcijā piedalījās Zarasu mākslinieki. Pasniedzēja Romune Sladkevičutedeinene pastāstīja, ka šis pasākums ir turpinājums sadarbībai un draudzībai ar Saules skolu. Iespējams, šīs draudzības rezultātā taps arī kādi mākslas objekti Lietuvā.