„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 3. maijs
Piektdiena
Gints, Uvis
+16.4 °C
skaidrs laiks

Daugavpilī skanēs baltu valodas

Publicitātes foto

2018.gada 3.maijā Daugavpilī notiks starptautisks muzikāls vakars “Skan baltu valodas pār baltiem galdautiem”, veidojot kopības sajūtu latviešu un lietuviešu mūziķu un klausītāju vidū. Pasākums notiks 34.Artilērijas restorānā (Rīgas ielā 22) plkst.20:00. Ieeja ir bez maksas.

Pasākumā piedalīsies Daugavpils novada Kultūras centra “Vārpa” folkloras kopa “Dyrbyni” un viesi no Lietuvas – Zarasu Kultūras centra kapela “Čir-vir-vyrai”. Muzikālā vakara gaitā tiks izdziedātas dziesmas par abu tautu kopīgajām vērtībām, notiks sadziedāšanās ar skatītājiem un pat neliela sacensība mūziķu vidū, kuru vērtēs pasākuma apmeklētāji.

Muzikālais vakars tiek rīkots, ieskandinot un atgādinot par Baltā galdauta svētkiem, kas nu jau trešo gadu visā Latvijā tiks atzīmēti 4.maijā, aicinot ģimenes, draugus un kaimiņus sanākt kopā pie viena galda ieturēt maltīti, pārrunāt ieceres nākotnei.

Pasākuma dalībnieki Daugavpils novada Kultūras centra “Vārpa” folkloras kopa “Dyrbyni” misija ir izzināt, saglabāt un tālāk nodot latgaliskās tradīcijas, dziesmas, dančus. Pats kopas nosaukums norāda uz darbīgiem, aktīviem cilvēkiem, kuri nevar mierīgi nosēdēt uz vietas. Latgaliešu vārda “dyrbyns” izcelsme ir saistīta ar no lietuviešu valodas vārdu “dirbti” – ‘strādāt’.

Zarasu kultūras centra kapela “Čir-vir-vyrai” tika izveidota 2000.gadā. Kapela aktīvi organizē savā apkārtnē dažādus pasākumus, kuros cilvēki attīsta savas muzikālās prasmes, piemēram, mandolīnas spēli. Kapelā muzicē pieci dalībnieki, repertuārā dominē lietuviešu balādes un instrumentāla tautas mūzika.

Muzikālais vakars “Skan baltu valodas pār baltiem galdautiem” tiek rīkots kā Daugavpils Universitātes Mūzikas un Mākslas fakultātes Mākslas menedžmenta studiju darbs.

Papildus informācija: Ilma Kupcova, Mākslas menedžmenta studente, mob. +371 28838233