„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 4. maijs
Sestdiena
Vijolīte, Viola, Vizbulīte
+6.0 °C
nedaudz mākoņains

Dagdas rikšotāji konkurē ar titulētiem Lietuvas zirgiem

Tatjana Avdejonoka trasē pirmo reizi ar zirgu Emma Star // Foto: Egita Terēze Jonāne

Rikšotāju sacensības, kas šogad notika 28. jūlijā, ir viens no svētku „Annas Dagdā” centrālajiem pasākumiem, jo tas pulcina gan lielu skatītāju pulku, gan spēcīgākos Lietuvas un Latgales rikšotājus.

Šoreiz absolūts favorīts bija mājinieks Jānis Ruskulis, kurš sacentās ar Dagdas novada Dagdas pagasta sporta zirgu audzētājas Sandras Viškures lolojumiem. Viņš izcīnīja 4 uzvaras un bronzas godalgu finālā, kur piedalījās trīs rikšotāji, kas 1600 m garo distanci pievarēja visātrāk. „Man patīk šīs sacensības. Sacenšas spēcīgi braucēji, tāpēc uzvaras nenāk viegli,” atzina Jānis.

Ja Jānis savos četros braucienos finišēja pārliecinoši, tad Tatjanas Avdejonokas (Ezernieku pagasts, Dagdas novads) un zirga Strongas un Lietuvas braucēja Gintara Radzevičius un zirga Dakotas brauciens pēdējos 150 m un finišā bija skrējiens „pakavs pakavā”. Tāpēc galvenais sacensību rīkotājs un tiesnesis Anatols Viškurs uzvaru piešķīra abiem sportistiem.    

Citā skrējienā pirmo reizi trasē devās Tatjanas Avdejonokas zirgs Emma Star, apbruņots ar acu klapēm, un, lai gan brīžiem tas pārgāja vienkāršā skrējienā, tomēr zirgs finišēja trešais. Tatjanai pavisam šajās sacensībās izcīnīta viena zelta un divas bronzas godalgas.  

Tāpat interesants izvērtās sestais brauciens, jo starta līnijā stājās Evelīna Koļeda ar zirgu Delot Tooma no Robežnieku pagasta (Krāslavas novads) un Lietuvas titulētākais braucējs Antanas Juškens, kurš sacensību izskaņā uzvarēja ātrāko rikšotāju finālbraucienā. Delot Toomam tās bija pirmās sacensības, tomēr zirgs prata pārvarēt stresu un finišēja pirmais. Jāiestarpina, ka pirms brauciena Antanas atzinās, ka, būdams džentlmenis, piekāpsies dāmai. Skatītāji, redzot Evelīnu finišējam pirmo, sarīkoja aplausu vētru gan uzvarētājai, gan Lietuvas sportistam.    

Latgali sacensībās veiksmīgi pārstāvēja arī Robežnieku pagasta sportisti Josifs Mančinskis (2. un 3. vieta) un Jekaterina Mančinska (3. vieta) un Rēzeknes novada braucēja Jeļena Stašule (2. vieta).

Tikmēr Lietuvas sportisti mājās aizveda 8 godalgas, tai skaitā 2 zelta.

Starplaikos starp braucieniem uzstājās Asūnes tautas nama līnijdejotājas un Dubrovnas ansamblis no Baltkrievijas. Pasākumu apmeklēja arī Dagdas novada priekšsēdētājs Aivars Trūlis, vairāku Baltkrievijas pašvaldību pārstāvji, sacensību atbalstītāji.