„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.8 °C
apmācies

Mini grants māmiņām un Sikspārņu centram

Oļesja Soboļevska un biedrības „Freelance Moms” pārstāve Tatjana Viļķelevska // Foto: Aleksandrs Rube

17. augustā Daugavpils cietokšņa provianta noliktavā notika pasākums „Atbalsta iespējas sociālajiem uzņēmējiem”, ko organizēja Latvijas sociālās uzņēmējdarbības asociāciju (LSUA) un Britu Padome Latvijā.

Šī pasākuma galvenā rīkotāja -- sociālās uzņēmējdarbības vēstniece Latgalē, labdarības veikala „Otrā iespēja” vadītāja Oļesja Soboļevska, kā arī Liene Reine-Miteva (LSUA) un Anita Stirāne (biedrība „Sociālās inovācijas centrs”) pastāstīja, ar ko atšķiras tradicionālais un sociālais bizness, par jauno Sociālās uzņēmējdarbības likumu un daudziem pozitīviem šādas darbības piemēriem reģionā un valstī. Pašlaik Latvijā ir vairāk nekā 150 šādi uzņēmumi, kuri atbalsta un palīdz iekārtoties darbā invalīdiem, bezdarbniekiem un sociāli atstumtiem cilvēkiem.

Veikala „Otrā iespēja” grantu konkursam, kurā varēja saņemt 500 eiro, tika iesniegti 48 pieteikumi, turklāt visi -- no Latgales. O. Soboļevska atzīmē, ka šī lielā interese patiesībā izvērsās pretendentu konsultēšanā.

Liene Reine-Miteva (Latvijas sociālās uzņēmējdarbības asociācija)

„Tas, protams, ir labs skaitlis, taču patiesībā daudzi pieteikumi liecināja, ka to iesniedzējiem nav reāla priekšstata par sociālo uzņēmējdarbību, kā arī grūti bija saprast, ko īsti cilvēki vēlas, „stāsta aktīviste, „nācās meklēt un konsultēt pretendentus. Diemžēl man tā arī neizdevās pārliecināt daudzas organizācijas, ka tām ir iespēja vienlaikus gan pelnīt, gan dot labumu sabiedrībai.”

Šajā konkursā uzvarēja divas biedrības – interneta veikals „Freelance Moms” un Sikspārņu centra projekts, kurā paredzēts ierīkot „aklo labirintu”. Pirmajā gadījumā uzņēmīgas sievietes nolēmušas cīnīties ar bezdarba problēmu jauno māmiņu vidū, kuras nespēj atrast darbu uzņēmēju prasību dēļ. Otrs projekts ir sena pilsētas biologu iecere, kuri vēlas izveidot īpašu labirintu, kura iziešanai  cilvēkam būs dota tikai speciāla ultraskaņas ierīce. Tādējādi jebkurš interesents varēs iejusties sikspārņu vai pilnīgi akla cilvēka lomā.

Pagaidām abas organizācijas vēl precīzi nezina, kur atradīsies viņu birojs vai objekti. Sikspārņu centrs izveidots Daugavpils cietokšņa Nikolaja vārtu labajā spārnā, tā, visdrīzāk, būs mazā pulvera noliktava (Nikolaja iela 15). Labirinta atklāšana ieplānota jau šī gada rudenī.