„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+10.2 °C
apmācies

Latvijas mīlestība ieausta dečos

Foto: Jeļena Ivancova

Audēja Annele Slišāne sagatavojusi Latvijas simtgadei izcilu dāvanu – meistare noaudusi 100 dečus, kurus apskatīt, izsmaržot un izlasīt.

Tikai redzot Anneles darinājumus, var novērtēt, cik milzīgs darbs ieguldīts projekta “#100dečiLatvijai” tapšanā. Visi, ienākot Latgales vēstniecības „Gors” foajē, vispirms redz eksponātus no tālienes, pēc tam aprod ar smaržu, un tikai tad saprot, ka pie katra deča jāpieiet pavisam tuvu klāt.

Meistare 100 nedēļās no 100 dažādiem materiāliem noauda 100 dečus. Pirmais bija gatavs 2016. gada 21. augustā. Annele eksperimentēja ar visdažādākajiem materiāliem, dodoties jaunos tekstila meklējumos, izrādot cieņu dabai un kultūrvēsturiskajam mantojumam. Deči austi no puķēm, no neapstrādātiem augu stiebriem, dzīvnieku vilnas un mākslīgajām tekstilšķiedrām. Šeit ir margrietiņu, ķimeņu, vērmeļu, egles, aitu vilnas, kļavu lapu, pūpolu, ceriņu un daudzu citu materiālu deči. No tālienes tie izskatās kā parasti paklājiņi, taču tāda ir bijusi autores iecere – lai skatītājs pienāktu pie katra no simts dečiem.

Īstenojot ideju par dabas vērtību saglabāšanu un pasaules ilgtspējīgu attīstību, deči tapuši arī no otrreiz izmantojamiem materiāliem – bērnu rotaļlietām, velosipēdu kamerām, flomāsteriem, bērnu konstruktora detaļām, konfekšu papīrīšiem.

Par katru deču ir apraksts latviešu un latgaliešu valodā, tā ir savdabīga autores atzīšanās mīlestībā dzimtajai zemei. Šie stāstiņi apkopoti grāmatā, kura pavisam drīz nāks klajā.

Anneles Slišānes (1975) dzimtā puse ir Viļakas novada Upīte. Studējusi Latvijas Universitātes (LU) Fizikas un matemātikas fakultātē fiziku, Rīgas Tūrisma skolā, LU Pedagoģijas un psiholoģijas fakultātē mākslas pedagoģiju, bet šobrīd turpina studijas Latvijas Mākslas akadēmijas Tekstilmākslas nodaļā maģistrantūrā. Izstādēs piedalās kopš 1999. gada. Tekstīliju sērija “#100dečiLatvijai” tās tapšanas laikā 2017. un 2018. gadā līdz šim fragmentāri tikusi eksponēta vairākās Latvijas vietās, bet Latgales vēstniecībā GORS pirmo reizi tiek rādīti visi 100 deči. 2018. gada sākumā Annele Slišāne par projektu “#100dečiLatvijai” saņēma arī Latgaliešu kultūras gada balvu „Boņuks 2017” par labāko pērnā gada sniegumu vizuālajā mākslā.

Par saviem 100 dečiem un to aušanu Annele saka: „Iepazīt un katru dienu no jauna iemīlēt savu Latviju. Satikt to pļavā, mežā, purvā, silā, upē, ezerā un jūrā. Satikšanās brīnumu un mīlestību saglabāt darbos. Izstaigāt bērnības takas Latgalē un satikt savējos, izsmaržot vīgriezes saldumu un pelašķa rūgtumu, pazemīgi noliekties līdz skudru pūznim un pacelties līdz bērzu galotnēm, saskaitīt ugunspuķes ziedlapiņas un pūkainā diždadža asumus, noaust lidojošo pieneņu paklāju un dziedējošo nātru deči. Aušana ir domāšanas veids, pasaules kārtības izpratne…”

Izstāde atvērta līdz 25. novembrim, savukārt 26. oktobrī būs tikšanās ar mākslinieci un grāmatas prezentācija.