„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+5.8 °C
apmācies

Plikā kalna bēdīgā slava

pexels.com

Cilvēki, kuri vēlas tikt vaļā no kaķiem un suņiem, kuri pārlieku savairojušies, izvēlas tam visdažādākās metodes. Kāds aizved uz patversmi, kāds cenšas izdāļāt paziņām, bet daži vienkārši slīcina tos ūdenstilpē vai pamet mežā. Tieši šī iemesla dēļ „Latgales Laika” redakcijā nesen vērsās Sventes pagasta iedzīvotāja Aina, kuri periodiski kopj izmestos dzīvniekus.

Aina pastāstīja, ka beidzamajos gados Plikajā kalnā, kurš atrodas starp Ilūksti un Aroni, mežā aizvien biežāk tiek pamesti kaķēni un kucēni, turklāt tas notiek arī ziemā. Pirms pāris nedēļām dzīvnieki tika izmesti tieši pie vietējās kapsētas. Aina cenšas glābt bezpalīdzīgās radības, kurām neizbēgami draud bada nāve. Taču viņai ir grūti veltīt uzmanību visiem, vēl jo vairāk tāpēc, ka daudz spēku prasa arī jaunu saimnieku meklēšana dzīvniekiem. Aina jau ir vērsusies policijā un pagasta pārvaldē, taču šī komunikācija palika bez rezultātiem.

Daugavpils dzīvnieku patversmes (Piekrastes ielā 2) un patversmes „Otrā māja” (Demenes pagasts) pārstāvji informē, ka viņiem nav līguma ar Daugavpils novada domi. Regulāra sadarbība notiek  tikai ar Ilūksti, Višķu un Naujenes pagastu. Taču ar dzīvnieku ķeršanu nodarbojas SIA „AKAI”, kura pēc tam atved kaķus un suņus uz patversmēm. Viena suņa noķeršana izmaksā vidēji 70—100 eiro, turklāt vēl ir nepieciešami līdzekļi tā turpmākai uzturēšanai. Tāpēc novads un pagasti cenšas taupīt uz šādu izdevumu rēķina un palīdzību lūdz tikai retos gadījumos.

Sventes pagasta pārvaldes vadītāja Brigita Vasiļevska atzīmē, ka gatavojas rūpīgāk izpētīt šo situāciju. Pašlaik klaiņojoši dzīvnieki apkaimē nav manīti, un atbildīgajām personām jātiek skaidrībā, vai dzīvnieki tiek izmesti epizodiski, vai arī tas notiek pastāvīgi. B. Vasiļevska atzīst, ka šīs problēmas risināšanai pagasta resursi ir ierobežoti.

Atgādinām, ka, saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 106. panta 1. punktu „Par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem”, paredzēts sods no 7 līdz 350 eiro (fiziskām personām) un no 15 līdz 700 eiro (juridiskām personām) ar dzīvnieka konfiskāciju vai bez konfiskācijas.