„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.8 °C
apmācies

Mazie krāslavieši pazīst gājēju pāreju un luksoforu

Egita Terēze Jonāne

Ienākot Krāslavas pirmsskolas izglītības iestādes „Pīlādzītis” teritorijā, var ieraudzīt uz ietves uzzīmētu „zebru” jeb gājēju pāreju un ceļazīmi „Gājēju pāreja”, kas ir gandrīz uz pusi mazāka par īsto. Projekta vadītāja Jeļena Vorošilova pastāstīja, ka ceļazīme „gājēju pāreja” ir tikai viena no 4 norādēm („autobusu pietura”, „stāvvieta”, „veloceliņš”, „gājēju celiņš”), kas uzstādītas šoruden izveidotajā ceļu satiksmes drošības mācību poligonā jeb laukumā, kur bērni apgūst praktiskas zināšanas, kā droši atrasties uz ielas. Jaunā mācību infrastruktūra ir vēl viens biedrības „Pīlādzītis klubs” projekts, ko finansējusi Krāslavas novada dome un pati biedrība konkursa „Iedzīvotāji veido savu vidi” ietvaros.

„Poligona izveidošanā palīdzēja SIA „CKDD”. Bērni kopā ar pirmsskolas izglītības skolotāju gan pastaigās, gan rotaļās mācās ceļu satiksmes drošības noteikumus. Biedrība ir iegādājusies arī luksoforu, kuru uzstāda poligonā, un skrejriteņus, ar kuriem bērniem mācās pareizi pārvietoties pa veloceliņu un šķērsot ielu. Tāpat biedrība finansēja arī drošības vestes. Tās bērni uzvelk pastaigā, kur skolotāja stāsta par vestes izmantošanu, braucot pa ielu ar velosipēdu vai pārvietojoties kājām krēslas stundās. Bērni uzzina, kāpēc automašīnā ir jāpiesprādzējas,” teica J. Vorošilova.

Tā kā mācību laukums ir izveidots, izmantojot sertificētas ceļazīmes un krāsas, tas kalpos ilgi, turklāt biedrība plāno to papildināt ar jaunām ceļazīmēm  un zīmējumiem uz ietves.