„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 10. maijs
Piektdiena
Maija, Paija
+7.7 °C
apmācies

Valsts aizsardzības mācību pasniedz arī Daugavpilī

Zemessardzes 34. artilērijas bataljona kapteinis Valērijs Baranovskis kopā ar 11. klasi // Foto: Aleksandrs Rube

Kopš šī gada septembra 14 Latvijas skolās tiks uzsākts valsts aizsardzības mācības pilotprojekts, kura mērķis ir veicināt pilsonisko apziņu un patriotismu, kā arī sniegt iespēju apgūt militārās pamatiemaņas un prasmes, veidojot pilsoniski atbildīgus un Latvijai lojālus pilsoņus. Daugavpilī šo jauno mācību priekšmetu apgūst 16. vidusskolā.

Daugavpils 16. vidusskolu dalībai šajā pilotprojektā neizvēlējās nejauši – šeit jau vairākus gadus darbojas līdzīga militāri patriotiskās audzināšanas programma. Tādējādi jaunajā mācību gadā skolā pastāv vecais un jaunais šīs programmas formāts. Stundas pēc ierastas shēmas vada Zemessardzes 34. artilērijas bataljona kapteinis Valērijs Baranovskis (11. un 12. klase), savukārt atsevišķas nodarbības, kurām reizi mēnesī tiek atvēlēta visa diena, vada Jaunsardzes Daugavpils nodaļas vadītājs Jānis Mežulis (10. klase).

„16. vidusskola ir lieliski piemērota mūsu nodarbībām,” saka V. Baranovskis, „šeit ir pneimatiskā šautuve vieta un praktiskām nodarbībām, blakus atrodas mežs, uz kurieni var doties nelielos pārgājienos un rīkot orientēšanās sacensības.”

Speciālajās stundās skolēni ne tikai nostiprina Latvijas un kaimiņvalstu vēstures zināšanas, bet arī uzzina, kā laika gaitā mainījies bruņojums, kādi karaspēka veidi ir Latvijā, iepazīstas ar karadarbības stratēģiju un taktiku, militārās karjeras iespējām. Jāatzīmē, ka skolā vienlaikus ir atsevišķi profesionāli kursi, kuros sagatavo robežsardzes dienestam, -- skola sadarbojas ar Valsts robežsardzes Daugavpils pārvaldi. Tādējādi šeit tiek audzināti Latvijas armijas un robežsardzes kadri.

Valērijs Baranovskis stāsta par militārās karjeras īpatnībām

Latgalē, izņemot Daugavpils 16. vidusskolu, valsts aizsardzības mācības pilotprojektā piedalās arī Zemgales vidusskola (Demenes pagasts) un Balvu profesionālā un vispārizglītojošā vidusskola. Visdrīzāk, valsts aizsardzības mācību visās Latvijas skolās sāks pasniegt 2024. gadā. Pa šo laiku pasniedzējiem jāsavāc pietiekami daudz informācijas, lai šīs nodarbības kļūtu vēl noderīgākas un interesantākas.