„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+0.5 °C
neliels sniegs

Jogas svētki Daugavpilī

Jeļena Čursina

Jau trešo gadu pēc kārtas Daugavpilī jogas cienītāji un meistari pulcējas kopā, lai kopīgi nosvinētu jogas pamatlicēja B.K.S. Ajengāra dzimšanas dienu.

Pilsētā ir četras jogas skolas un visās strādā pēc Ajengāra metodikas. 14. decembrī tiek svinēta skolotāja (miris 2014. gadā) simtā dzimšanas diena. Skolas „Šakti” jogas pasniedzēja Larisa Jefimova pastāstīja, ka šajā dienā viņa sekotāji svin šos svētkus Ajengāra centros visā pasaulē. Punē (Indija), kur lielāko mūža daļu dzīvoja un pasniedza Ajengārs, šajā dienā sapulcējās jogas skolotāji no 53 valstīm.

Daugavpils ir unikāla tajā ziņā, ka šeit ir visvairāk sertificētu Ajengāra jogas pasniedzēju Baltijā, - deviņi cilvēki (Tallinā vēl nav neviena, Viļņā un Rīgā viņu ir daudz mazāk). Turklāt Daugavpils jogas pasniedzēji pastāvīgi pilnveido savas zināšanas, apmeklē nodarbības un seminārus Indijā, ASV un Eiropā.

Jogas skolas „Šakti” skolotājas Jekaterina Kreipāne un Larisa Jefimova

Skolotāji atzīmēja, ka sapulcināt visus Daugavpils jogus vienā dienā ir visai sarežģīti, taču katru gadu ierodas aptuveni vienāds cilvēku skaits, kuri dažu stundu laikā ar treneru palīdzību spēj pilnveidot asanas, parunāties ar domubiedriem vai vienkārši izbaudīt gaisotni. Izmantot šo iespēju ir svarīgi arī tāpēc, ka tas ir vislielākais Daugavpils jogu pasākums (izņemot seminārus un mācības).

Jogas pasniedzēji atzīst, ka ir diezgan grūti iesaistīt jogas nodarbībās vairāk cilvēku, pirmkārt, sabiedrībā izveidojušos stereotipu dēļ, - daži uzskata, ka joga ir sekta; otrkārt, cilvēki domā, ka nodarboties ar jogu ir pārāk grūti, ir jābūt īpašai ķermeņa uzbūvei. Treškārt, jogā nav sacensības, tajā ir jākoncentrējas tikai uz sevi un savu ķermeni, bet tas parasti „aizbiedē” vīriešus. Taču, neskatoties uz to, joga pilsētā ir populāra, to apliecina šis festivāls un vairākas jogas skolas.