„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 23. aprīlis
Otrdiena
Georgs, Jurģis, Juris
-0.9 °C
daži mākoņi

Daugavpilī tiks pārbaudītas kvesta istabas

Aleksandrs Rube

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Latgales brigādes inspektori pārbaudīs kvesta istabas Daugavpilī.

VUGD Latgales brigādes komandiera vietnieks Dmitrijs Karpovs pastāstīja, ka ugunsdzēsēji glābēji apzinās kvesta istabu jeb izlaušanās spēļu telpu atrašanās vietas, pēc tam pārbaudīs, vai tās ir ugunsdrošas, proti, aprīkotas ar ugunsdzēšamajiem aparātiem, evakuācijas izejām utt.

VUGD pārbaudes nolēma veikt pēc traģiskā notikuma Polijā šī gada sākumā, kur ugunsgrēkā kvesta istabā gāja bojā piecas pusaudzes.

Daugavpils domes Pilsētplānošanas un būvniecības departamenta vadītāja Santa Pupiņa teica, ka pašvaldībai nav ziņu, cik kvesta istabu ir pilsētā, jo īpašniekiem nav jāinformē pašvaldība par savu biznesu, tā atrašanās vietu, izņemot gadījumus, ja telpas tiek pārbūvētas, turklāt tās var būt vienkārši izklaides telpas ar izkļūšanas elementiem.

Interneta vietnē atrodamas vairākas kvestas istabas. Kā teica „Doordom” pārstāve, atverot šo telpu, nebija prasības saskaņojumu ar valsts kontrolējošajām institūcijām. Ja cilvēki atrodas slēgtajā telpā, tad kvesta rīkotāju un apmeklētāju komunicēšana notiek ar mikrofonu un skandu starpniecību. Telpā uzstādīts arī ugunsdzēšamais aparāts. 

Citas kvesta istabas „Escape Room” pārstāve pastāstīja, ka pēc traģiskā Polijas notikuma lūgusi apsardzes firmu, ar kuru noslēgts līgums par telpu drošību, veikt ārkārtas pārbaudi kvesta telpās. Tādas plānotās pārbaudes notiek bieži. Kvesta istaba ir aprīkota ar videokamerām, mikrofoniem, tāpat spēles laikā ārpusē dežurē cilvēks, kurš atbild uz visiem jautājumiem.

Kvesta izklaides dalībniece Jeļena pastāstīja, ka telpā, kuru apmeklēja ar draugiem un kur pārbaudījumus bija jāveic divās istabās, jutusies droša, jo dalībnieki varēja izmantot tālruni, lai sazinātos ar kvesta spēles vadītāju ārpusē. Drošību garantēja arī videokameras.

Kvesta istabas kļuva populāras 2007. gadā ASV un Japānā. Atnākot uz kvesta vai izlaušanās spēļu istabu, dalībnieki tik ieslēgti telpā līdz brīdim, kad viņi, veicot visus pārbaudījumus, saņem „balvu” - izkļūšanu no aizslēgtās telpas.