„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 5. oktobris
Sestdiena
Amālija, Amēlija
+6.1 °C
skaidrs laiks

Labo darbu virpulis

Biedrības priekšsēdētāja Anna Stankeviča pastāstīja par 2018. gada darba rezultātiem un šīgada plāniem // Foto: Jeļena Čursina

Invalīdu ar kustību traucējumiem biedrība "Ilgas" priekšsēdētāja Anna Stankeviča uzskata, ka pagājušais gads bijis gana veiksmīgs, jo organizācijai izdevies īstenot daudzus plānus.

Atskatoties uz 2018. gadu

2018. gada iesākās veiksmīgi – ar labdarības akciju, kuru Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs rīkoja speciāli biedrībai „Ilgas”. Toreiz tika savākts milzumdaudz materiālu rokdarbiem un radošu ideju realizācijai, kuru pietika ilgam laikam. Viens no biedrības „Ilgas” darbības virzieniem ir floristika, biedrība regulāri organizē meistarklases, kurās tās locekļi var likt lietā savas radošās spējas.

Biedrības „Ilgas” draugs ir 12. bērnudārzs – arī bērni vāc dāvanām diegus, audumus, papīru un daudz ko citu rokdarbiem nepieciešamo. Organizācija pateicas arī mecenātiem un draugiem Daugavpilī, Daugavpils un Preiļu novadā, ar kuru palīdzību var īstenot savus plānus un priecāties par iespēju dzīvot aktīvu un pilnvērtīgu dzīvi.

Pagājušais gads bija arī iespaidiem bagāts, jo ar sponsoru atbalstu biedrība organizēja divas ekskursijas – uz vienu no Rēzeknes novada gleznainākajām vietām „Pērtnieki” un Rokišķiem. Ik gadu decembra sākumā biedrība atzīmē Starptautisko invalīdu dienu, bet pirms Jaunā gada tika savāktas diezgan lielas pārtikas pakas, kuras tika uzdāvinātas visiem biedrības „Ilgas” locekļiem.

Savukārt, zinot, kādas grūtības var izjust citi cilvēki un cik ļoti visiem ir nepieciešama uzmanība un saskarsme, biedrībā „Ilgas” sagatavoja nelielas dāvanas pansionātu iemītniekiem, kurus neviens neapmeklē. „Mums palīdz, un, savukārt, mēs veltām uzmanību tiem, kam tā visvairāk nepieciešama,” saka A. Stankeviča. Pansionātu iemītniekiem, protams, ir viss nepieciešamais, taču šajā gadījumā daži mandarīni, kā uzmanības pierādījums, var šķist gluži kā saules stariņš, secina Anna.

Šogad Daugavpilī netika rīkots Ziemassvētku rotājumu konkurss, taču biedrības logus izdaiļo jauns svētku dekors

Invalīdi nezina savas tiesības

Izņemot funkcijas, ko veic biedrība, beidzamajā laikā ļoti aktuāla kļuvusi vēl viena. Anna Stankeviča pastāstīja, ka organizācijas „Ilgas” darbinieki bieži saskaras ar to, ka invalīdi galīgi nezina savas tiesības, piemēram, ka viņiem pienākas noteikti valsts pakalpojumi, piemēram, invalīdu ratiņi, kruķi vai rollatori. „Ilgās” cilvēkiem ar ierobežotām iespējām sniedz informāciju, kā viņi var saņemt nepieciešamo un kā jārīkojas. Biedrības darbiniekiem šķiet dīvaini, ka tamlīdzīgu informāciju cilvēkiem nesniedz ģimenes ārsti, tāpēc invalīdi gadiem ilgi iztiek bez vajadzīgām lietām, procedūrām utt., kuras viņiem pienākas saskaņā ar valsts noteikto kārtību.

Biedrībā „Ilgas” ir aptuveni 70 locekļi, taču vēl vairāk cilvēku vēlas iestāties organizācijā. Diemžēl biedrībai nav iespēju uzņemt  visus, turklāt pat tās telpās nevar sapulcēties visi interesenti. Nelielajā telpā atrodas birojs, darbnīcas utt.

Pagājušais gads, atnesa arī ne visai patīkamas vēstis, piemēram, ievērojami sarucis invalīdu skaits, kuri drīkst strādāt biedrībā Nodarbinātības valsts aģentūras subsidētajās darba vietās. Agrāko 13-14 cilvēku vietā tagad šādi var tikt nodarbināti tikai četri. Taču šīs nianses nemazina biedrības „Ilgas” locekļu entuziasmu, un jaunajā gadā viņi turpinās īstenot savus plānus, kuriem 2018. gadā pietrūka laika.