„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+10.2 °C
apmācies

Ugunsdzēsēji Višķos saņēma modernu tehniku

daugavpilsnovads.lv

Aizvadītā gada beigās Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Latgales reģiona brigādes Daugavpils 2. daļas Višķu postenis saņēma jaunu ugunsdzēsības autocisternu MAN 6×6 ar ūdenstilpni 7 tonnām ūdens. Jaunais specializētais transportlīdzeklis ir pilnībā aprīkots ar modernākajām glābšanas un dzēšanas ierīcēm, kā arī pielāgots VUGD vajadzībām.

Višķu postenis Daugavpils novadā veiksmīgi darbojas jau vairāk nekā 30 gadu garumā, dodoties izsaukumā uz blakusesošajiem pagastiem, kā arī uz Krāslavas un Aglonas novadu. Jaunā tehnikas vienība šim postenim bija nepieciešama jau sen.

VUGD Latgales reģiona brigādes komandiera vietnieks Valdis Straume atzīst, ka jaunais auto aprīkojuma ziņā ir ļoti labi nokomplektēts. Mašīnai ir ērts un plašs salons, kurā ir vieta četriem cilvēkiem – šoferim un trim ugunsdzēsējiem. “Salīdzinājumā ar veco mašīnu, ierasties notikuma vietā ar jauno mašīnu varēs  daudzreiz ātrāk. Otrkārt, ūdens daudzums šai mašīnai būs gandrīz trīs reizes lielāks nekā vecajai ZIL markas autocisternai. Arī aprīkojuma ziņā jaunā mašīna ir daudz labāk pielāgota, tādas pieejamas vairākās Eiropas valstīs, piemēram, Vācijā. Viņi arī strādā tieši ar tādu aprīkojumu,” teica V. Straume.

Viņš arī norāda, ka ar jauno transportlīdzekli būs ērtāk strādāt: „Te ir dūmu sūknis, kuram pievienojams arī gaisa vads. Šeit ir ugunsdzēsības hidrants ūdens ņemšanai ar speciālo atslēgu. Daugavpilī ir vairāki hidrantu veidi, šeit ir ugunsdzēsības stenders, kurš der Maskavas un Igaunijas tipa hidrantiem. Ūdens spiedvadi, hidroelevators. Ar to tiek uzsūkts neliels ūdens daudzums vietās, kur nevar tikt uzstādīts parasts sūknis. Elektrības kabeļi, augstspiediena šļūtene, kas paredzēta nelielam ūdens daudzumam, piemēram, uguns dzēšanai dzīvokļos, līdz ar to tiek nodarīts arī minimāls kaitējums mantai.  Tas var tikt izmantots arī degošu lapu vai mazu ugunsgrēku dzēšanai. Šeit atrodas arī vairāki dalītāji un pārejas”.

Jaunās mašīnas ūdens sūkņa jauda ir 50 litri sekundē. Mašīnai ir arī apgaismes masts 7 metru augstumā. Tas lieti noder negadījuma vietas izgaismošanai. Mašīnas komplektācijā arī pārnēsājamais sūknis, kad ugunsgrēka vietai nevar piekļūt tuvāk ar auto. Ir arī pašlaik vismodernākais komplekts ceļu satiksmes negadījumu seku likvidēšanai.

Šobrīd VUGD rīcībā esošais tehniskais nodrošinājums joprojām ir nepietiekams. Pērnā gada pēdējo mēnešu laikā dienests saņēmis 12 jaunas specializētās autocisternas. Tomēr darbs pie autotransporta atjaunošanas ir jāturpina, paredzot tam finansējumu, jo joprojām vairāk nekā 45% no ugunsdzēsībai un glābšanas darbiem paredzētajiem transportlīdzekļiem ir ekspluatācijā vairāk nekā 20 gadus.