„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 9. maijs
Ceturtdiena
Einārs, Ervīns, Klāvs
-2.6 °C
daži mākoņi

100 straujāk augošo uzņēmumu skaitā – tikai viens no Latgales

pixabay.com

Uzņēmumu datu bāze „Lursoft” publiskojusi informāciju par biznesa attīstību Latvijā, kurā apkopoti dati par vairāk nekā simts straujāk augošajiem jaunajiem uzņēmumiem 2017. gadā.

Skaitļi liecina, ka joprojām dominē Rīgas uzņēmumi, no Latgales šajā sarakstā iekļuvusi tikai viena firma.

Simts straujāk augošajiem uzņēmumiem vidējais apgrozījuma pieaugums bijis 344,07%, to kopējais apgrozījums 242,90 miljoni eiro – tas ir piecas reizes vairāk, nekā šie paši uzņēmumi apgrozīja 2015. gadā. 2017. gadā uzņēmumi nodrošinājuši 1674 darba vietas, to vidējais vecums ir seši gadi. Rīgā atrodas 63 uzņēmumi, Pierīgā – 17, Kurzemē – 9, Zemgalē – 6, Vidzemē – 4 un Latgalē – viens.

Vairākums šo uzņēmēju darbojas tirdzniecības, auto un motociklu remonta, celtniecības, loģistikas jomā. Visstraujākais pieaugums beidzamajos gados ir finanšu sektorā (investīcijas) un darījumos ar nekustamo īpašumu.

Šajā simtniekā lielākais darba devējs (149 darbinieki) ir kokvilnas higiēnas preču ražotāja SIA „iCotton” (Liepāja), turklāt šim uzņēmumam ir arī lielākais gada apgrozījums – 18,7 miljoni eiro un vislielākā peļņa – 6,7 miljoni eiro gadā.

Savukārt līderis apgrozījuma kāpuma ziņā divos gados ir virtuālo maksas kursu fotografēšanai ar "iPhone" telefoniem organizētājs SIA "iPS Media".

Vienīgais Latgales pārstāvis šajā sarakstā ir SIA „Tessa Trans”, kura reģistrēta Rēzeknes novada Ozolaines pagastā un darbojas kravas pārvadājumu jomā. „Lursoft” simts straujāk augošo uzņēmumu sarakstā tā atrodas 33. vietā, apgrozījums – 1,9 miljoni eiro, savukārt gada peļņa ir visai pieticīga – 90 000 eiro.