„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 16. aprīlis
Otrdiena
Alfs, Bernadeta, Mintauts
+5.5 °C
apmācies

Kā krāslavieši nopelnīja miljonu tūrismā

Krāslavas novada TIC saimnieces (No kreisās) Inga Pudnika un Tatjana // Foto: Egita Terēze Jonāne

2018. gada Latgales lielākais veiksmes stāsts tūrismā bija Krāslavas novada uzņēmējiem un Tūrisma informācijas centram, kas nopelnīja gandrīz 1 milj. eiro.

Novadam, kur dzīvo 16 385 iedzīvotāji (2018. gada 1. janvāra statistika), tas ir liels sasniegums, uzsvēra Krāslavas novada Tūrisma informācijas centra vadītāja Tatjana Kozačuka.

Lai gan valstī nav vienotas metodikas, kā aprēķināt ieņēmumus tūrisma nozarē, tomēr stabils rādītājs esot tūrisma naktsmītnēs reģistrēto cilvēku skaits un vidējā naudas summa, ko viens ceļotājs iztērē novadā dienā.

Pagājušajā gadā Krāslavas novadu apmeklēja gandrīz 40 000 iedzīvotāji (salīdzinot ar 2017. gadu, tas ir par 10% vairāk), un viens Latvijas ceļotājs par naktsmītnēm, ēdienu, suvenīriem iztērē vidēji 40 eiro, bet ārzemju tūrists -- 90 eiro dienā. „Sareizinot šīs summas ar kopējo tūristu skaitu, sanāca gandrīz miljons eiro. Tā ir nauda, kas palika mūs novadā tūrisma mītnēs, TIC (pašvaldības budžetā), veikalos, muzejos, utt. Ja pierēķinātu tos tūristus, kuri apmeklējuši tikai pasākumus vai muzejus, vai citus kultūrvēstures objektus, tad summa būtu lielāka par miljonu,” uzsvēra T. Kozačuka.

Krāslavas novadu iecienījuši Vācijas, Polijas un Lietuvas (ap 700 cilvēki no katras valsts), kā arī Anglijas un ASV (ap 350), Igaunijas un Baltkrievijas (ap 200), Norvēģijas un Nīderlandes (ap 120) un Zviedrijas (ap 50) tūristi.

Gan tūristu pieplūdumu, gan miljons eiro lielos ienākumus tūrismā veicināja labā vasara, jauna velomaršruta atklāšana dabas parkā „Daugavas loki”, aktīvās atpūtas un dabas tūrisms, gandrīz 20 jauni tūrisma piedāvājumi (Latvijas laivotāju siets, Laimes muzejs, Kalniešu pagasta muzejs, pasaules latviešu ģimeņu siets 3x3, kulinārā mantojuma festivāls, Krāslavas pils komplekss, jaunā ekspozīcija „Pi vīna golda” Amatu mājā,  leļļu kolekcija Krāslavas novada TIC, u.c.), kā arī tradicionāli pasākumi (kulinārā mantojuma festivāls, Ziemassvētku tirdziņš u.c.). Sasparojušies arī mājražotāji, piemēram, bez kūpinātām zivīm un gaļas izstrādājumiem šogad Krāslavas novadā varēs nobaudīt arī mājas saldējumu, teica T. Kozačuka. 

Tūrisma uzņēmēju veikums tika novērtēts ar balvām, proti, Ivars Geiba saņēma konkursa „Latgales reģiona uzņēmēja balvu 2018” nominācijā „Gada mājražotājs” un Krāslavas novada pašvaldības balvu „Krāslavas novada gada cilvēks 2018”, savukārt Keramiķiem Olgai un Valdim Pauliņiem pasniegta konkursa „Latgales reģiona uzņēmēju balva 2018” nominācijā „Gada amatnieks”. Tāpat Laimes muzejs Indrā sumināts ar Latgales tūrisma gada balvu nominācijā „Inovatīvais tūrisma objekts Latgalē 2018”. 

„Krāslavas novada TIC apzina un popularizē tūrisma piedāvājumus gadatirgos, izstādēs, konferencēs un pieredzes apmaiņas braucienos. Centrs ir izdevis atjaunotu tūrisma brošūru „Krāslavas novads Daugavas lokos” un jaunu tūrisma brošūru „Krāslavas grāfu Plāteru pils komplekss”,” teica T. Kozačuka.