„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+9.8 °C
apmācies

Atklāja divas marihuānas audzētavas

Šogad janvārī Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde, veicot virkni izmeklēšanas un operatīvo darbību, atklāja un pārtrauca personu grupu darbību, kas nodarbojās ar marihuānas audzēšanu un realizāciju lielā apmērā. Par aizdomās turētajiem atzītas kopumā piecas personas, divām no tām piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums.

Personu grupa narkotisko vielu audzēja tam īpaši ierīkotās audzētavās Rīgas rajonā. Audzētas bija aprīkotas ar marihuānas audzēšanai visu nepieciešamo aprīkojumu- siltumapgādi, ūdens apgādi, ventilāciju, gaisa kondicionēšanu, elektroapgādes ierīcēm un  utt. Marihuāna tika realizēta Latvijas teritorijā lielā apmērā.

Kriminālprocesa ietvaros, veicot kratīšanu, marihuānas audzētavās tika izņemts:

viss marihuānas audzēšanai nepieciešams aprīkojums, 241 gabals dažāda garuma (garākie ir ap 135 cm) marihuānas stādu (~20 kg neizžāvētas marihuānas), 2210 g izžāvētas marihuānas (tā ir daļa, par ko ir saņemts ekspertīzes slēdziens; ekspertīze vēl turpinās, tāpēc daudzums palielināsies), 2 pistoles - PM (Makarova), pistoli TT, automātu (kalašņikova tipa), 454 patronas, paštaisītu spridzekļu iekārtu (ierīce ar vadiem un brūnas krāsas viela – nozīmēta sprādzientehniskā ekspertīze), skaidru naudu ap 9000 eiro.

Par narkotisko vielu audzēšanu un realizāciju 2019.gadā janvārī uzsākts kriminālprocess, kas uz šo brīdi ir kvalificēts pēc Krimināllikuma 256.panta 2.daļā un 253.1.panta 3.daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu sastāva pazīmēm. Kriminālprocesa kvalifikācija turpmākās izmeklēšanas laikā var mainīties

Kopumā 2018.gadā VID Nodokļu un muitas policija atklāja un pārtrauca 17 organizētu noziedzīgu grupējumu darbību; uzsāka 1371 kriminālprocesu, no kuriem 192 – valsts ieņēmumu jomā un 1179 muitas lietu jomā. Savukārt kriminālvajāšanas uzsākšanai pagājušajā gadā tika nosūtīts 241 kriminālprocess, tajā skaitā 113 kriminālprocesi valsts ieņēmumu jomā un 128 - muitas lietu jomā. Izmeklēto kriminālprocesu rezultātā 2 663 202 eiro tika atzīti par noziedzīgi iegūtu mantu un ieskaitīti valsts budžetā.

Šajā gadā VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes prioritārie darbības virzieni ir nelegāli iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršana, skaidras naudas kontrole uz valsts robežas un narkotisko vielu kontrole pasta sūtījumos, kas ir īpaši izplatīta problēma jauniešu vidū.