„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 4. oktobris
Piektdiena
Dmitrijs, Francis, Modra
+7.7 °C
apmācies

Kas kavē kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latgalē?

Pulcējoties vairāk nekā 20 Latgales reģiona mediju pārstāvjiem, “Latgales Laika” redakcijā 22. februārī norisinājās Latvijas žurnālistu asociācijas un ASV vēstniecības Latvijā rīkots seminārs “Praktiski padomi un pieredze reģionālo mediju redakcijas darbā”. Savstarpējās diskusijās izkristalizējās tādas atslēgas frāzes, kā pašvaldības informatīvo izdevumu izkropļotais mediju tirgus, mediju politizēšanās to īpašnieku interesēs, nespēja sasniegt jaunu auditoriju un izaicinājums konkurēt ar viltus ziņām sociālajos tīklos.

Jāatzīmē, ka daudzas no minētajām problēmām ir aktuālas arī nacionālajiem medijiem. Tomēr Latvijas žurnālistikas asociācijas vadītāja, reģionālā laikraksta “Neatkarīgās Tukuma Ziņas” redaktore Ivonna Plaude atgādināja par problēmu, kas tiešā veidā skar tieši reģionālos un vietējos medijus – pašvaldības kropļo mediju tirgu, piedāvājot (vai pat pārdodot) informatīvos izdevumus. Likums nosaka, ka pašvaldībām ir jāinformē par pieņemtajiem saistošajiem noteikumiem, taču pēdējo gadu laikā, it īpaši pēc Administratīvi teritoriālās reformas 2009. gadā, šie informatīvie izdevumi jeb pašvaldību avīzes, ir “apauguši” ar cita veida informatīviem, izglītojošiem vai izklaidējošiem materiāliem. Jāatgādina, ka tie tiek veidoti par pašvaldības budžeta līdzekļiem un to autori ir nevis žurnālisti, bet sabiedrisko attiecību speciālisti.

Lai veicinātu likuma izmaiņas, kas ierobežotu šādu pašvaldību darbību, jāstiprina Latvijas mediju vide kopumā. Nozīmīgs solis šajā virzienā ticis sperts, izveidojot Latvijas mediju ētikas padomi. Tajā fiksētas vērtības, principi un tiesības, ko žurnālistam vajadzētu ievērot.

Visu rakstu lasiet 1. marta numurā.