„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+5.8 °C
apmācies

Uzdarbojas dūmu detektoru spekulanti

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēmis informāciju par to, ka vairākiem iedzīvotājiem piedāvāts iegādāties dūmu detektoru par 80 līdz 100 eiro. VUGD aicina iedzīvotājus neizmantot šo piedāvājumu un dūmu detektorus iegādāties oficiālās tirdzniecības vietās, kur vienkāršākie to modeļi maksā no 5 līdz 10 eiro.

Dūmu detektors ir viens no lētākajiem un efektīvākajiem veidiem, kā savlaicīgi pamanīt izcēlušos ugunsgrēku un pasargāt savu dzīvību un īpašumu no postošas ugunsnelaimes. Tā ir neliela izmēra ierīce, kura patstāvīgi spēj konstatēt telpā izveidojušos sadūmojumu un ar spalgu skaņas signālu brīdina mājokļa iemītniekus par izcēlušos ugunsnelaimi, tādējādi pievēršot ikviena tuvumā esošā cilvēka uzmanību vai pamodinot aizmigušus cilvēkus. Iegādājoties dūmu detektoru, jāpievērš uzmanība tam, lai uz tā korpusa būtu „CE” marķējums un informācija par detektora atbilstību Eiropas standartam EN 14604.

VUGD pieredze liecina, ka lielākoties mājokļos, kuros izcēlušies ugunsgrēki, nav bijuši uzstādīti dūmu detektori. Savukārt tajos mājokļos, kur bija dūmu detektori, nelaime tika pamanīta savlaicīgi un cilvēki spēja izglābties un operatīvi izsaukt ugunsdzēsējus glābējus. Turklāt Ugunsdrošības noteikumi nosaka, ka dūmu detektori obligāti būs jāuzstāda mājokļos no 2020. gada 1. janvāra.

VUGD aicina iedzīvotājus neiekrist spekulantu lamatās un dūmu detektorus iegādāties tikai oficiālās tirdzniecības vietās, rūpīgi izvērtējot detektora cenu un pārliecinoties par tā atbilstību Eiropas standartam.