„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
-1.2 °C
daļēji mākoņains

Arī mazpilsētā fitnesa treniņi ir pieprasīti

Kāpēc vingrot vienam, ja to var darīt grupā? Preiļu slimnīca, paplašinot pērn izveidotās Rehabilitācijas nodaļas pakalpojumu klāstu, iekārtojusi telpas grupu vingrošanas treniņiem. Cerībā lauzt stereotipu, ka ar fitnesu nodarbojas tikai jaunas, slaidas sievietes, šeit uzstādīts TRX rāmis ar cilpām, kas ļauj brīvi regulēt vingrošanās intensitāti, tāpēc šeit trenēties var gan seniori, gan vīrieši spēka gados, gan jaunās māmiņas.

„PS Fit” -- šāds nosaukums rotā koši krāsoto vingrošanas zāli nelielā Preiļu slimnīcas piebūvē. Slimnīcas pārstāve Anete Urka skaidro, ka, tā kā uz telpām ved atsevišķa ieeja, vingrotgribētājiem nav jālīkumo pa slimnīcas un poliklīnikas korpusu labirintiem. Pavisam sen šeit atradusies Dzemdību nodaļa, tad vairākus gadus slimnīca izīrējusi telpas fotosalona, vēlāk skaistumkopšanas salona īpašniekiem. Pērn vasarā īrniece no telpām atteicās un slimnīcas vadība sāka plānot, kā tās izmantot. Uzrunāti ģimenes ārsti, piedāvājot šeit veidot koppraksi, apsvērta iespēja šeit veidot arī zobārstniecības praksi, bet mediķi atteikušies. Jāatzīmē, ka telpas bijušas labā stāvoklī, nomainīti logi, ventilācijas sistēma, veikts kosmētiskais remonts.

„Sapratām, ka Rehabilitācijas nodaļa attīstās gana strauji, un ir viena lieta, ko nespējam nodrošināt tieši telpu dēļ – tā ir vingrošana grupās,” stāsta A. Urka, atlicis vien izvēlēties, ar kādām iekārtām tās papildināt, un nokrāsot sienas. Rehabilitācijas nodaļā šobrīd strādā četri sertificēti fizioterapeiti. „Pēc tam, kad pacienti ir izgājuši rehabilitācijas kursu individuāli, viņiem būtu jāturpina vingrot patstāvīgi. Ir kāds, kas to dara, bet ir arī tādi, kam trūkst motivācijas,” novērojusi Rehabilitācijas nodaļas vadītāja fizioterapeite Anita Sudnika. Sākotnēji par pakalpojumu mērķa grupu tika izraudzīti tie, kas jau saņēmuši valsts apmaksātos rehabilitācijas pakalpojumus, bet pilnīgai veselības atgūšanai tiem vēl jāturpina vingrot patstāvīgi. Nereti tie ir pacienti pēc smagām operācijām, traumām vai akūtām slimībām, tai skaitā muguras sāpēm.

Pirmajās darbības nedēļās gan izrādījies, ka šo grupu uzrunāt ir grūtāk, biežāk cilvēki interesējās par augstas intensitātes treniņiem. Iespējams, galvenais iemesls tam ir TRX piekares sistēmas ierīkošana. Vēl pirms telpu iekārtošanas uzsākšanas Preiļu speciālisti devušies pieredzes apmaiņā uz Jelgavu, kur izvērtējuši, ka šo treniņnodarbību popularitāte ir liela, tāpēc arī tādā mazpilsētā kā Preiļi tas varētu atmaksāties.

„PS FIT” notiek arī citu veidu vingrošanas nodarbības, joga, kā arī Māmiņu un Bēbīšu skolas nodarbības. Atsevišķa vingrošanas grupa izveidota arī vīriešiem. Vasarā plānots šeit rīkot dienas nometni bērniem. Tuvojoties pavasarim, speciālisti izveidojuši īpašu lekciju, konsultāciju un nodarbību programmu „Slaidums”. Tā dalībnieces sastāda treniņu grafiku trim mēnešiem un apņemas lietot veselīgu uzturu ikdienā. Tāpat plānots Preiļos popularizēt „Mummy Fit” kustību -- organizēt nodarbības brīvā dabā mammām un mazuļiem. Kamēr mazulis guļ ratiņos, mammas ap un ar šiem ratiem vingro. Savukārt māmiņu un bērnu nodarbībās telpās vingrošanā tiek iesaistīts arī mazulis.

 „Šī brīža apmeklētākās laikam ir pusdienlaika nodarbības, tās ilgst 45 minūtes, tā kā tie, kas strādā Preiļu centrā, var mierīgi paspēt,” atzīmē A. Sudnika. Arī šeit daudziem ir vienmuļš darbs un visa darba diena nereti tiek pavadīta, sēžot krēslā, bet vakarā izkustēties laika bieži vien nepietiek. „Mūsu mērķis ir aicināt cilvēkus nodarboties fitnesu, lai vingrošana kļūtu par ikdienu, nevis kursu, kas jāiziet pēc tam, kad veselība jau pasliktinājusies,” uzsver A. Urka.