„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 4. oktobris
Piektdiena
Dmitrijs, Francis, Modra
+8.9 °C
apmācies

Arhitekte Preiļos piedāvā atjaunot linu ražošanu

Pamestas rūpnīcas, fabrikas un cita veida ražošanas ēkas vēsta par aizejošo industriālo laikmetu, ko vecākās paaudzes nereti atminās ar sentimentālu nostaļģiju. Savukārt jaunai paaudzei ir pragmatiskāks redzējums. To apliecina Preiļu novada jaunās arhitektes Agnijas Pastares ideja – bijušās linu fabrikas teritorijā izveidot jaunu ražotni, kas vienlaikus kalpotu gan kā izglītības centrs, gan tūrisma objekts.

Agnija Pastare projektu izstrādāja, veidojot maģistra darbu arhitektūras studijās. Mazpilsētu arhitektūrai studenti, izstrādājot studiju gala darbus, pievēršas reti. Iespējams, tas arī bijis viens no labvēlīgajiem faktoriem, kas Agnijas vīzijai par linu centru pievienoja papildus vērtību. Paveikto pasniedzēji novērtēja ar augstāko atzīmi. Tagad jauniete atgriezusies Preiļos un uzsākusi darbu pašvaldībā ar apņēmību aktualizēt degradētās teritorijas sakārtošanas ideju.

Bijusī linu fabrika jeb, pareizāk sakot, daži ēku karkasi, vecais tornis un kaudzēm būvgružu atrodas tieši pretī Preiļu pils parkam – vietai, kur vasarā pulcējas gan atpūtnieki, gan tūristi. Linu fabrika Preiļos likvidēta 1993. gadā pēc Latvijas neatkarības atgūšanas. Pēc tam vairākas reizes daži entuziasti centās ražošanu atjaunot, bet neveiksmīgi. 2015. gadā lielāko daļu teritorijas pārpirka, un jaunais īpašnieks uzsāka ēku demontāžu. Vērtīgākie materiāli, metāla konstrukcijas nodotas, bet būvgruži palikuši, kas nozīmē, ka nojaukšanas projekts netika pabeigts. Uzņēmums, kas to darīja, ir likvidēts un pašvaldībai vairs nav, kam likt darbus pabeigt.

Visu rakstu lasiet 19. marta numurā.