„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.1 °C
apmācies

Preiļos pieminēti komunistiskā genocīda upuri

Godinot un pieminot komunistiskā genocīda upuru 70. gadadienu un apliecinot cieņu mūsu tautiešiem, kuri cietuši skaudrajā vēsturiskajā notikumā, 25. martā Preiļos norisinājās piemiņas pasākums.

Atceres sarīkojumu ievadīja kupli apmeklēts dievkalpojums Preiļu Romas katoļu draudzes baznīcā, pēc kura sekoja svinīgs brīdis pie politiski represēto pieminekļa, kur pulcējās skolu jaunatne kopā ar pedagogiem, novada iedzīvotāji, kā arī izsūtījumu pārcietušie, lai atcerētos un pieminētu traģiskos notikumus mūsu tautas vēsturē.

Izrādot dziļu cieņu un apliecinot savas labās domas un mīlestību pret baigos notikumos cietušos ļaudis, novada izglītības iestāžu skolēni pie politiski represēto pieminekļa kopīgā sāpju vainagā simboliski iepina savas sarūpētās ziedu vītnes, savukārt novada iedzīvotāji nolika ziedus un aizdedza svecītes. Īpaši emocionālu noskaņu radīja Pelēču pagasta iedzīvotājas Rozas Deidules izpildītā dziesma, kuras teksts ir tapis izsūtījumā.

Piemiņas pasākuma dalībniekus uzrunāja Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzeja vadītāja Tekla Bekeša, Preiļu novada domes priekšsēdētājas vietnieks Juris Želvis, Latvijas Republikas 13. Saeimas deputāts Aldis Adamovičs, Zemessardzes 35. kājnieku bataljona komandieris, majors Jānis Svilpe un Preiļu Romas katoļu draudzes dekāns Jānis Stepiņš. Uzrunās tika atgādināti traģiskā notikuma vēsturiskie fakti un vērsta uzmanība, ka 1949. gada 25. marta gadadiena nav tikai kārtējā piemiņas diena kalendārā, bet tā ir mācību stunda, ko mēs nedrīkstam aizmirst. Melnā lente pie Latvijas karoga nav vien skumjš apliecinājums mūsu tautas pagātnes pāri nodarījumiem, tai ir jākalpo mums un mūsu pēctečiem kā atgādinājumam par vērtībām, kuru dēļ mūsu senči reiz ziedojuši pašu dārgāko – savu dzīvi.

Svinīgais atceres pasākums noslēdzās Preiļu Kultūras namā, kur sarīkojuma dalībniekiem bija iespēja noskatīties Preiļu novada represēto biedrības “Likteņa ceļš” veidoto dokumentālo filmu “Rozes zem sniega”, kuras sižets sastāv no mūsu puses represēto ļaužu atmiņu stāstījumiem un tā laika kultūras mantojumu.