„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
-0.1 °C
nedaudz mākoņains

Rindā pie bērnu zobārsta var nākties gaidīt gadiem RU

Bērnu zobārstu trūkuma problēma Latvijā, kas saasinājusies beidzamajos gados, tā arī nav atrisināta. Īpaši asi bērnu stomatologu trūkumu izjūt reģionos, tostarp arī Daugavpilī.

Šokējoša ziņa Latvijas „bezmaksas” bērnu stomatoloģijas jomā bija nesenais raidījuma „Bez tabu” sižets, kurā stāstīja par vecākiem no Liepājas, kuriem tiek piedāvāts gaidīt rindā pie bērnu zobārsta 26 mēnešus. Vienā no valsts lielajām pilsētām strādā tikai divi bērnu stomatologi. Pagājušā gada vidū līdzīgs gadījums bija Vidzemē – tur ģimene no Cēsīm gandrīz divus gadus gaidīja rindā bezmaksas zobu ārstēšanu bērnam Rīgas Stradiņa universitātes Stomatoloģijas institūtā. Bērnu stomatologu trūkums jūtams arī galvaspilsētā – Rīgā, kur paliek gandrīz visi jaunie speciālisti, kuri absolvējuši Latvijas Universitāti un Rīgas Stradiņa universitāti, arī ir rindas. Protams, par maksu bērns tiks pie zobārsta daudz ātrāk, taču bezmaksas ārstēšanas jāgaida ne tikai mēnešiem, bet dažos Latvijas reģionos – arī galdiem ilgi.

Latgales reģionā ir visīsākais to medicīnas iestāžu un zobārstniecības kabinetu saraksts, kuri noslēguši līgumu ar Nacionālo veselības dienestu (NVD). Piemēram, NVD dati liecina, ka pagājušā gada jūnijā Kurzemē bija 54, Vidzemē – 50, Zemgalē – 63, Rīgā – 54 šādas iestādes, savukārt Latgalē tādas ir tikai 28. Turklāt jāņem vērā, ka uz šo reģionu ved bērnus pie zobārsta tuvākie kaimiņi, piemēram, Jēkabpils iedzīvotāji labprātāk izvēlas Daugavpils bērnu stomatologus. Aptaujātie jēkabpilieši atzīmē, ka, lai gan Jēkabpilī ir labi zobārsti, viņi tomēr nav bērnu stomatologi. „Es saskāros ar elementāru bērnu psiholoģijas nezināšanu,” stāsta četrus un sešus gadus vecu bērnu māmiņa Jolanta, „man ieteica doties uz Daugavpili, tāpēc tagad, pēc pusgadu ilgas gaidīšanas rindā, braucam uz turieni.”

Visu rakstu lasiet 26. marta numurā.