„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.5 °C
apmācies

101 zirgspēks RU

Latgales Centrālajā bibliotēkā (LCB) ar izstādi „Zirgi fotogrāfijā” tika atklātas ikgadējās Mākslas dienas, kuras ilgs līdz maija vidum.

Izstādi “Zirgi fotogrāfijā” daugavpiliešiem piedāvā mūsu pārrobežas kaimiņi – Zarasu rajona Dusetu mākslas galerija. Šī izstāde ir veiksmīgas starptautiskas sadarbības rezultāts. Atsaucoties galerijas aicinājumam, savus darbus pērn izsludinātajai zirga tēlam veltītajai konkursa izstādei iesniedza 95 fotogrāfi no 12 pasaules valstīm (Latvijas, Lietuvas, Polijas, Krievijas, Baltkrievijas, Turcijas, Serbijas, Horvātijas, Bosnijas un Hercegovinas, Vācijas, Īrijas un Rumānijas), iesūtot ap astoņiem simtiem fotogrāfiju. Izstādes žūrija atlasīja 101 mākslinieciski augstvērtīgāko oriģināldarbu iekļaušanai ekspozīcijā un publicēšanai izstādes katalogā.

Zirgiem ir bijusi būtiska loma cilvēces attīstībā kopš aizvēstures līdz pat 20. gadsimta sākumam. „Šie dzīvnieki vairs netiek izmantoti tāpat, kā agrāk,” saka Lietuvas galerijas vadītājs Alvids Stausks, „tagad zirgus mazāk izmanto kā darba un vilcējspēku, pārsvarā tas ir jātnieku sports, hobijs vai reitterapija.” Taču Alvids uzskata, ka zirga tēls allaž ir bijis klāt arī cilvēka garīgajā dzīvē un tās dažādajās izpausmēs no mitoloģijas un folkloras līdz tēlotājmākslai, literatūrai un kino. Zirgs ir ticis apdziedāts, godināts un pat pielūgts un arī mūsdienās turpina iedvesmot māksliniekus un citu radošo profesiju pārstāvjus.

A. Stausks uzskata, ka šī izstāde ir veiksmīgs starptautisks projekts, tostarp arī lieliska kaimiņu –Dusetu un Daugavpils sadarbība. „Starp mūsu pilsētām ir tikai 60 kilometri, tas dod iespēju veiksmīgi kopā strādāt un veidot šādas ekspozīcijas.” Daugavpilī skatāma tikai daļa izstādes – galvenokārt lietuviešu mākslinieku darbi, bet ir arī Latvijas autoru darbi, tostarp arī no Daugavpils. Žūrija augstu novērtēja daugavpiliešu Linarda Onzula, Jura Šadurska un Ritas Kočmarjovas darbus, Jāpiebilst, ka Rita fotografē dzīvniekus un jau vairākkārt piedalījusies Dusetu mākslas galerijas konkursos.

Izstāde „Zirgi fotogrāfijās” skatāma LCB Daiļliteratūras un Nozaru literatūras sektorā līdz 30. aprīlim.