„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+4.7 °C
apmācies

Grigorija Ņemcova slepkavības lietā jaunumu nav RU

Pirms deviņiem gadiem Daugavpils centrā tika nošauts Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieks Grigorojs Ņemcovs. Policijai minētajā lietā joprojām nav izdevies atklāt ne slepkavības pasūtītājus, ne izpildītājus.

Valsts policijas Preses dienestā „Latgales Laikam” paskaidroja, ka slepkavības lietā publiskojamu jaunumu joprojām nav. Kādas darbības minētajā lietā patlaban notiek, policijā neatklāja, arī nekādas prognozes neizteica.

Daugavpils domes bijušais priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis „Latgales Laikam” pauda nožēlu, ka šī lieta, kas, viņaprāt, ir saistīta ar G. Ņemcova darba pienākumu pildīšanu, tomēr nav atklāta. Veiksmīga šīs lietas atrisināšana, pēc J. Lāčplēša domām, gan uzlabotu politisko situāciju pilsētā, gan arī novērstu daudzus neskaidrus jautājumus. „Varu tikai cerēt, ka vainīgie saņems pēc nopelniem,” piebilda J. Lāčplēsis.

Spekulēt ar iemesliem, kādēļ minēto lietu tik ilgi neizdodas atklāt, J. Lāčplēsis nevēlējās, taču norādīja, ka pasūtījuma slepkavības mēdz atklāt arī pēc ilga laika. Savukārt ticēt tam, ka šai slepkavībai ir bijuši personīgie motīvi, esot visai grūti.

Bijušais Daugavpils domes priekšsēdētājs Rihards Eigims uzskata, ka jautājums, kādēļ lieta tik ilgi nav atklāta, tomēr būtu adresējams policijai, ne politiķiem. „Policija izmeklē minēto lietu, un politiķiem nebūtu labi šajā procesā iejaukties. Ja jau policija atzīst, ka tai šajā lietā nav nekādu jaunumu, acīmredzot, policijai tiešām tur nav, ko teikt,” secināja R. Eigims.

Arī Daugavpils domes bijusī priekšsēdētāja Rita Strode atzina, ka viņai ir grūti komentēt šīs lietas izmeklēšanas gaitu. „Profesionāļi atzīst, ka vissmagāk ir atklāt pasūtījuma noziegumus, jo tie parasti tiek smalki pārdomāti. Arī G. Ņemcova gadījums nebija ne huligānisms, ne atriebība, bet gan pasūtīta slepkavība. Acīmredzot, šis noziegums bija izplānots no A līdz Z, tādēļ policijai arī neizdodas neko atklāt,” dalījās pārdomās R. Strode.

Bijusī pašvaldības vadītāja atzina, ka brīnumiem netic un viņai ir stingra pārliecība -- ja G. Ņemcova slepkavu nenotvēra uzreiz vai pēc neilga laika, tad, visdrīzāk, viņu arī neatradīs. Ja nu vien neuzpeldēs kāda cita slepkavība vai negadījums, kas kaut kādā veidā varētu būt saistīts ar G. Ņemcova slepkavības lietu. Taču tas tomēr ir maz ticams.

Daugavpils vicemērs G. Ņemcovs tika nošauts 2010. gadā 16. aprīlī dienas vidū pašā pilsētas centrā. Drīz pēc tam policija izveidoja slepkavas fotorobotu, Andreja Pumpura skvērā tika atrasts slepkavības ierocis.

G. Ņemcovs Daugavpilī izdeva laikrakstu „Million” un pēc plašas sevis reklamēšanas paša izdotajā avīzē viņš iekļuva Daugavpils domē. G. Ņemcova rokās bija “zelta mandāts”, kad pēc vairākkārtējiem mēģinājumiem 2009. gadā no amata gāza toreizējo pilsētas mēru R. Eigimu. Tieši G. Ņemcova aiziešana no R. Eigima atbalstītājiem un piesliešanās opozīcijai ļāva par jauno pilsētas galvu ievēlēt J. Lāčplēsi.