„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.1 °C
apmācies

Mitrums multihallē radies kondensāta dēļ RU

Iedzīvotāji ir satraukušies par Daugavpils Olimpiskā centra (DOC) konstrukciju drošību un baseina vannas hermētiskumu. Sociālajos tīklos pat ir parādījusies fotogrāfija, kurā redzams mitrums kādā iekštelpas stūris. Lai noskaidrotu situāciju, “Latgales Laiks” devās uz DOC un tikās ar tā galveno inženieri Alekseju Kovaļovu.

Speciālists pastāstīja, ka mitrs esot kāds stūris telpās, kuras nomā kafejnīca. Taču šim mitrumam neesot nekāda sakara ar ūdeni, kas atrodas baseinā. Baseina vanna esot hermētiska un ūdeni cauri nelaižot. Mitrumu radot kondensāts, kas veidojoties starp būves iekšējo un ārējo sienu temperatūras  svārstību rezultātā. Starp ēkas iekšējo sienu un ārsienu ir siltinājuma slānis un gaisa atstarpe, kurai būtu jānodrošina starpsienu telpas pašventilēšanās. Diemžēl, šī pašventilēšanās nedarbojas tik efektīvi, kā bija plānojuši projektētāji. Rezultātā rodas kondensāts un mitrums.

DOC ēku ir apsekojuši Būvniecības valsts kontroles biroja darbinieki un secinājuši, ka tā ir pilnībā droša, par ko ir arī attiecīgs objektu apsekojušās komisijas slēdziens. Par to liecinot arī objektam piešķirtā zaļā krāsa Būvniecības valsts kontroles biroja interaktīvajā objektu kartē. Gadu gaitā ir bijuši vairāki mēģinājumi izgudrot kādu risinājumu, lai novērstu kondensāta veidošanos starp sienām. Diemžēl, vēlamo rezultātu pagaidām tā arī nav izdevies panākt. Patlaban turpinās pētījumi, kā minēto problēmu varētu novērst.

DOC ēka balstās uz dziļi zemē ieurbtiem pāļiem, kas balstās uz cietas grunts. Līdz ar to būtiska ēkas deformācija nav iespējama. Ir nelielas zemes svārstības, kuru rezultātā ir fiksēts neliels pirmā stāva grīdas nosēdums, bet tas šāda mēroga objektiem ir normāla parādība.

Lai novērstu zemes kustības rezultātā ēkai nodarīto kaitējumu, ir sastādīts veicamo darbu saraksts un aplēstas to izmaksas, kas ir aptuveni 50 000 eiro. Taču līdzekļi minētajiem darbiem pagaidām gan nav atrasti.