„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 23. aprīlis
Otrdiena
Georgs, Jurģis, Juris
+2.9 °C
apmācies

Angļu mākslinieces dumpinieciskais gars

 Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā atklāta godalgotās britu mākslinieces Džilianas Eiresas (1930–2018) personālizstāde „Es redzu dabu kā krāsu”.

Visa mākslinieces dzīve saistīta ar dzimto Angliju. Viņa piedzima Londonā, tur ieguva izglītību, pēc strādāja par pasniedzēju dažādās Anglijas mākslas izglītības iestādēs. 1991. gadā Dž. Eiresa tika pagodināta ar Karaliskās Mākslas akadēmijas akadēmiķes titulu un 2011. gadā iecelta par Britu impērijas ordeņa komandieri par ieguldījumu britu glezniecībā. Viņas darbi šobrīd ir skatāmi  Ņujorkas Modernās mākslas muzeja un Londonas Teita galerijas kolekcijās.

Džilianu Eiresu mākslas pasaulē uzskatīja par dumpinieci, jo viņa nesamierinājās ar tradicionālo pieeju glezniecībai un vienmēr meklēja savu ceļu mākslā.

Viena no Lielbritānijas nozīmīgākajām māksliniecēm abstrakcionistēm ir pazīstama ar saviem spilgtajiem lielformāta audekliem. Iedvesmojusies no amerikāņu abstraktā ekspresionisma tradīcijām, Dž. Eiresa gleznoja liriskā, kas kontrastēja ar viņas laikabiedru radītajām asmalu formām kompozīcijās. Viņas darbi ir radīti, klājot krāsas pigmentu biezos slāņos, tie satur norādes uz dažādiem stiliem un virzieniem mākslas vēsturē.

Mākslinieces dēls Sems Mendijs, kurš apmeklēja izstādes atklāšanu Daugavpilī, atzīmēja, ka Džiliana īpaši augstu vērtēja Marka Rotko radošo darbību, un būtu ļoti priecīga, zinot, ka viņas darbi pašlaik atrodas galerijā, kura nosaukta dižā mākslinieka vārdā.

Džiliana Eiresa darbos, kuri tapuši pagājušā gadsimta 70.—80. gados (tie arī pārsvarā skatāmi izstādē) izmantoja akrila un eļļas krāsas. Izstādes kurators un Dž. Eiresas radošās darbības pētnieks, mākslas zinātnieks Filips Dods atzīmēja: „Viņas gleznas ir milzīgas un košas, uz tām ne tikai jāskatās, bet jāizjūt ar visu ķermeni.”

Džilianas Eiresas darbu izstāde būs atvērta līdz 29. septembrim.