„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+9.2 °C
apmācies

Kā kļūt par donoru?

Valsts donoru centrs katru dienu informē, ka pietrūkst nulles rēzus negatīvu un rēzus pozitīvu asiņu. Šā centra instrukcijā teikts, ka par donoru var kļūt cilvēks vecumā no 18 līdz 65 gadiem.

Nodod asinis, kad esi izgulējies un paēdis

Cilvēkam pirms asins nodošanas labi jāizguļas un jāpaēd, uzturam jābūt sabalansētam, uzsvērts Valsts asins donoru instrukcijā. Tāpat pirms asins nodošanas nedrīkst smēķēt un lietot alkoholu. Par donoru var kļūt jebkurš minētā vecuma cilvēks, bet ar norunu, ka viņš sver vairāk par 65 kg.

Taču, ja donors pirms tam ir slimojis vai ja asinis nodevis pēdējās 9 nedēļās vai 4 reizes gadā, tad ārsti iesaka asinis ziedot pēc gada.

Slims cilvēks, kurš nodod asinis, apdraud sabiedrību

Valsts donoru centrs brīdina, ka ir slimības, kas liedz cilvēkam kļūt par donoru. Proti, tas ir B un C hepatīts, HIV, bronhiālā astma, asinsvadu trombozes u.c.

Pārciešot sarežģītas operācijas vai ērču encefalīta vai Laima saslimšanu, izveidojot tetovējumu, pēc pīrsinga -- tie ir tikai daži no vairāk nekā 50 iemesliem, kāpēc asins ziedošana jāatliek vismaz uz dažiem mēnešiem vai pat uz gadu.

Asinis nedrīkst nodot cilvēks, kuram ir slikta pašsajūta un nogurums. Ja cilvēks ir atgriezies no valsts, kur pastāv draudi saslimt ar infekcijas slimībām, dakteri iesaka ar asins nodošanu iepauzēt. Par donoru nevar kļūt grūtniece vai māmiņa, kas baro bērnu ar krūti.

Tāpēc ārsti pirms asins nodošanas pārbauda datu bāzē, vai cilvēks nav slimojis ar šīm un citām slimībām, tostarp nieru, sirds saslimstības, kas, pārnēsātas ar asinīm, var apdraudēt sabiedrību.  

Nedrīkst aizmirst bankas kontu

Ejot uz donoru dienu pagastos, pilsētās vai organizācijās, vai dodoties uz Valsts asins donoru centru Rīgā, jāņem pase vai personas apliecība jeb eID karte un bankas konts, kur cilvēkam tiks pārskaitīta valsts kompensācija zaudētā asins un asins komponentu apjoma atjaunošanai. Jāiestarpina, ka darba devējam darbiniekam, kurš ziedoja asinis, ir pienākums piešķirt vienu apmaksātu brīvdienu.  

Ja cilvēks atnāk bez personu apliecinošiem dokumentiem, viņš nedrīkst nodod asinis, uzsvērts Valsts asins donoru centra instrukcijā, jo, uzrādot personu apliecinošus dokumentus, donors apliecina, ka rīkojas godprātīgi, tostarp nav slēpis slimību vēsturi.

Ja vēlies uzzināta, kā kļūt par donoru, zvani uz informatīvo tālruni 80000003.