„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+11.8 °C
apmācies

Muzeju nakts Preiļos

Sestdien, 18. maijā no plkst. 19.00 līdz 01.00 Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejs aicina uz ikgadējo Muzeju nakti. Šīgada Muzeju nakts vienojošais moto ir “Tālavas taurētājs”, tāpēc tās laikā runāsim par visu laikmetu varoņiem.

Mūsu zemes vēsturē varonībai ir bijusi liela loma – to demonstrēja gan karavīri kaujas laukā, gan arī ikdienas varoņi, kas ar savu darbu iedvesmoja citus un uzturēja dzīvu tautas garīgo un kultūras mantojumu. Arī Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejs 18. maijā piedāvās ļoti dažādus un atšķirīgus varoņstāstus, aicinot apmeklētājus aktīvi iesaistīties daudzveidīgās izzinošās un radošās aktivitātēs. 

Īpašs un nebijis notikums Muzeju nakts laikā šogad gaidāms plkst. 19.00 Polikarpa Čerņavska keramikas mājā – piemiņas plāksnes atklāšana mākslas zinātniecei Veronikai Kučniskai /1929-2016/. Pasākumā piedalīsies mākslas zinātnieces Ruta Čaupova un Ingrīda Burāne, kā arī žurnāliste un piemiņas plāksnes idejas autore Anta Rugāte. Veronikas Kučinskas pētnieciskā darbība bija nesaraujami saistīta ar Latgales kultūras vērtībām un jo īpaši – keramiku. Tam apliecinājums ir viņas smalkjūtīgi niansētais apcerējums par Silajāņu barokālās podniecības tautas mākslas meistara Polikarpa Čerņavska dzīves gājumu un daiļradi, ar ko lasītājs var iepazīties 2017. gadā iznākušajā grāmatā “Līgsmības koki”.  

Keramikas mājā Muzeju nakts laikā ekspozīcijā “Mūžs virpas apļots” varēs iepazīt izcilā Latgales keramiķa P. Čerņavska daiļradi un darba mūžu, kā arī, izspēlējot aizraujošo spēli “Māla ceļš”,  izzināt keramikas trauka tapšanas procesu no māla rakšanas, sagatavošanas un virpošanas līdz gatavam podam tirgū.

Muzeju nakts tiks atklāta kopā ar taurētāju plkst. 20.00 Raiņa bulvārī 28. Pēc atklāšanas visi aicināti izzināt Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja varoņstāstus ekspozīcijā “Muzeja stāsti Latvijai”. Bērniem būs iespēja ietērpt Neatkarības kara laika varoņus varoņtērpos, ekspozīcijā sameklēt brīvības cīnītājam nepieciešamo ekipējumu, kā arī likt puzles un pārbaudīt latgaliešu vārdiņu zināšanas spēlē “Iepērcies latgaliski!”. Izstāžu zālē 2. stāvā plkst. 20.00 uz tikšanos aicina rokdarbnieces pasākumā “Rakstītāja man māsiņ…”, kur ikvienam būs iespēja izšūt sev kādu piemiņas lietiņu. Bet no plkst. 21.00 izstāžu zālē tiks prezentēta Jāzepa Pīgožņa vārdā nosaukto plenēru darbu izstāde, kas dos iespēju uz Preiļiem paskatīties caur mākslinieku radošo skatījumu – kā mūsu parka klusos nostūrus un pilsētas ielas saredz gleznotāji no visas Latvijas. Apmeklētājus iesaistīties aicinās radoši konkursi un aktīvākajiem būs sagatavotas pārsteiguma balvas!

Preiļu 1. pamatskolas muzejs apmeklētājus gaidīs no  plkst. 20.00. Mūsu novadnieka, varonīgā lidotāja, eskadriļas „Iļja Muromec” komandiera, Latvijas gaisa karaspēka organizatora,  ģenerāļa Jāzepa Baško  gaitām varēs izsekot ekspozīcijā “Jāzeps Baško – gaisa fūrmanis”, savukārt Latvijas neatkarības izcīnīšanas un valstiskuma nostiprināšanas procesus izzināt piedāvās Latvijas Nacionālā vēstures muzeja ceļojošajā izstādē “Latvija Brīvības cīņu laikā. 1918. – 1921.”.  Par skolu pirmsākumiem un skolām, kuras darbojās Preiļos no 1920. līdz 1940. gadam, stāstīs ekspozīcija “Skolas Preiļu novadā”.

Mūzikas cienītājus plkst. 22.00 aicinām uz Preiļu muižas kapelu, kur koncertā “… par tevi, Tēvu zeme” folkloras kopas “Turki” un Irēnas Kjarkužas izpildījumā skanēs tautasdziesmas par karavīriem, varonību un mūsu dzimteni. Apmeklētājiem būs atvērtas arī grāfu Borhu dzimtas kapenes kapelas pagrabstāvā.

No plkst. 23.00 atklātajā muzeja krātuvē pasākumā “Karavīra līgaviņa visu nakti negulēja” gaidāma atkalsatikšanās ar muzeja Mārgu, kas gan pieaugušos, gan bērnus aicinās radoši darboties. Uzņēmīgākajiem apmeklētājiem būs iespēja pārspēt Mārgu rokdarbu prasmēs, kā arī atjautības spēlē pārbaudīt tautasdziesmu zināšanas. Ikviens būs aicināts no dabas materiāliem izgatavot talismanu ar latvju zīmēm vai amuletu.

Pusnaktī muzeja brīvdabas teritorijā būs iespēja noskatīties prezentāciju “Karavīru laiks” no muzeja fotomateriālu kolekcijas, kā arī sasildīties ar īpaši sātīgu tradicionālo Muzeju nakts zupu, ko šogad gatavos Zemessardzes 35. kājnieku bataljons.

Visi Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja rīkotie Muzeju nakts pasākumi un aktivitātes ir bezmaksas!