„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+10.2 °C
apmācies

Muzeju nakts Rotko centrā „Nakts pelēkus palagus klāj” RU

Publicitātes foto

18. maijā no plkst. 19.00. līdz 24.00 Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā notiks Muzeju nakts ar vienojošo nosaukumu „Nakts pelēkus palagus klāj”.

Iekļaujoties Latvijas simtgades stāstā un atzīmējot Brīvības cīņu simtgadi, Muzeju nakts tematika 2019. gadā ir Rūdolfa Blaumaņa apdziedātais Tālavas taurētājs.  Laiku lokos varoņu cīņas ierocis nav bijis tikai zobens vai šķēps, bet arī vārds un ota. Mākslas spēks un varenība grauj priekšstatus, stereotipus, sienas un robežas.

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā Muzeju naktī tumsas un noslēpumainības plīvurā iemirdzēsies spilgtākie reģiona un pasaules mākslinieku darbi. Apmeklētājiem būs iespēja izbaudīt sapņus un realitāti Fīnas grafikas darbnīcas grupas izstādē, sajust mieru un spriedzi Latgales reģiona mākslā un ekspresijas Maijas Bērziņas personālizstādē “Man patīk”.

Tikai vienu dienu, Muzeju nakts laikā, Rotko mākslas centrā būs skatāma pazīstamā lietuviešu mediju mākslinieka Remigijus Venckus fotogrāfiju izstāde „Solaris”, kas tapusi, iespaidojoties no poļu filozofa Staņislava Lema idejām zinātniskās fantastikas romānā „Solaris”. 

Īpaši Muzeju naktij tiek gatavoti divi jauni projekti sadarbībā ar Daugavpils dizaina un mākslas vidusskolu “Saules skola”. Mākslas centrā būs skatāmi jaunās profesionālās vidējās izglītības programmas “Multimediju dizains” pirmie eksperimentālie video, kas tapuši režisores un mākslinieces Aijas Bley vadībā. Līdzās būs skatāma izglītības programmas “Foto dizains” audzēkņu darbu skate pedagoga un mākslinieka Aivara Buļa apkopojumā.

Vēl viena novitāte šī gada Muzeju naktī ir sadarbība ar Latvijas laikmetīgās keramikas centru. Hospitāļu ielā 8 no plkst. 19.00 līdz 22.00 būs skatāma līdz šim neredzēta izstāde “Gaisā”, kas savdabīgā veidā atklās jaunākās tendences laikmetīgajā keramikā.

Muzeju nakts aktivitātes Rotko centrā un Latvijas laikmetīgās keramikas centrā skatāmas bez maksas, savukārt pastāvīgā ekspozīcija „Marks Rotko. Dzīve un māksla” ar Marka Rotko oriģināldarbiem skatāma par ieejas maksu.