„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+11.5 °C
apmācies

Daugavpilī atzīmēja Izraēlas Neatkarības dienu

Daugavpils ebreju kopiena atzīmēja Izraēlas Valsts neatkarības 71. gadadienu.

14. maijā tika parakstīta Izraēlas Neatkarības deklarācija, un Dāvids Ben Gurions, nākamais pirmais Izraēlas premjerministrs, pasludināja Izraēlas Valsts nodibināšanu. Paziņojums par ebreju valsts nodibināšanu balstījās uz Apvienoto Nāciju Organizācijas Ģenerālās asamblejas lēmumu. Visus ebreju tautas svētku vienmēr atzīmē arī Daugavpils ebreji. Vieni no svarīgākajiem ir Izraēlas Valsts neatkarības pasludināšana.

Daugavpils ebreju kopienas priekšsēdētājs Hanons Šperlings uzsvēra, ka šī diena ir liels notikums visai tautai, kura bija izraidīta gadu tūkstošus un pirms 71 gada ieguva savu valsti. Izraēlas Valsts dibināšanas dienā ebreju tauta ieguva mājas. „Tika izveidota valsts, kura spēj aizstāvēt visus ebrejus,” saka H. Šperlings, „kopš šī brīža citādi tika uztvertas ebreju tradīcijas, kā arī pati tauta.” Daugavpils ebreji šajā dienā pulcējas sinagogā. „Tās ir mūsu otrās mājas, tāpēc visus svētkus svinam tieši šeit,” viņš teica.

Svētkos sinagogā uzstājās ebreju kopienas kolektīvi – vokālais ansamblis „Mazl tov”, Girša Kagana vadībā, deju kolektīvs „Aviva” Dmitrija Morderera vadībā un Rasnaču ģimenes ansamblis.  Koncerta dalībnieki izpildīja gan senās ebreju dziesmas un dejas, gan modernās kompozīcijas krievu valodā un ivritā.