„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+3.8 °C
apmācies

Gleznošana dāvā prieku sev un citiem

Naujenes jauniešu un sporta centrā Kraujā atklāta pagasta iedzīvotāju radošo darbu izstāde „Dari un rādi Naujenē!”, kurā var aplūkot dažnedažādās tehnikās darinātus rokdarbus un gleznas. To vidū arī Lidijas Hludņevas gleznas – krāšņas magones un auļojoši zirgi.

Māksliniece atzīst, ka tie ir tikai daži viņas darbi, jo savas gleznas lielākoties esot atdāvinājusi. Viņas dzīvoklī, nelielā mājīgā istabā, ko Lidija dēvē par savu darbnīcu, uz molberta stāv iesākta glezna ar saulespuķēm. Sienas rotā vieni no pirmajiem darbiem, arī kāda lielformāta glezna, kas, pēc Lidijas teiktā, neesot pabeigta.

No vectēva mantota kāda nezināma mākslinieka gleznota dabas ainava. Lidija jau bērnībā mēdza pētīt šo darbu un allaž aizdomājās, ka gribētos arī pašai izmēģināt roku glezniecībā. 

Viņas radošā aizraušanās gan sākusies ar dekupāžu, ko Lidija apguvusi kursos. Tā tapusi virkne greznu šķīvju un dekoratīvu pudeļu. Arī šie darbi jau gandrīz visi aizgājuši tautās.

Reiz mazmeita palūgusi Lidijai uzzīmēt ezīti, bet viņa nav pratusi. Tā sakrita, ka tolaik pilsētā tika organizēti zīmēšanas kursi iesācējiem. Ieradusies pirmajā nodarbībā, Lidija tā arī teica pasniedzējai: „Iemāciet man zīmēt ezīti”. Taču triju gadu laikā iemācījusies ne to vien. Vispirms tika apgūti zīmēšanas pamati, izmēģinātas dažādas tehnikas. Visvairāk Lidiju aizrāvusi tieši eļļas glezniecība.  

Visu rakstu lasiet 24. maija numurā.