„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+5.8 °C
apmācies

Krievu nams nosvinēja 25 gadu jubileju RU

24. maijā ceturtdaļgadsimtu nosvinēja Daugavpils krievu kultūras centrs (KKC). Sveikt krievu namu ieradās draugi no visas Latvijas un ārzemēm.  

Lielo daudzumu draugu, partneru un palīgu KKC vadītāja Geroida Bogdanova uzskata par vienu no lielākajiem pēdējā laika panākumiem. Uz visiem KKC svētkiem allaž sabrauc ļoti daudz kolektīvu un organizāciju no Krievijas un citām kaimiņvalstīm – tā pakāpeniski Krievu namam radies draugu un domubiedru loks, kuri ieradās arī uz jubileju, - tās ir Latvijas sabiedriskās organizācijas, Lietuvas, Igaunijas kolektīvi, A. Solženicina Krievu aizrobežu nams u.c. Simboliska ir Narofominskas kolektīva „Kladec” uzstāšanās. „Šis kolektīvs uzstājās vienos no pirmajiem KKC svētkiem, kad mēs tikko atvērāmies Kaļistratova namā,” stāsta G. Bogdanova. „Visus 25 gadus mēs ar šo kolektīvu uzturējām kontaktus, braucām pie viņiem ciemos un ielūdzām viņus uz mūsu jubileju.” Daudzo dāvanu vidū krievu nama vadītāja Īpaši uzsver Latvijas Pareizticīgo baznīcas apbalvojumu -  Rīgas un visas Latvijas metropolīts Aleksandrs pasniedza Geroidai Bogdanovai svētmocekļa Rīgas Jāņa trešās pakāpes ordeni par ieguldījumu kultūras saglabāšanā.

Kā vienu no sasniegumiem šajos gados G. Bogdanova min arī no Daugavpils domes saņemto ēku, kurā pašlaik atrodas Krievu nams. Jo līdz šim KKC vairākkārt pārbraucis. Kopš 2012. gada KKC atrodas Varšavas ielā 14. Krievu nama mērķis ir saglabāt kultūru un vēsturi, uzskata G. Bogdanova, tā ir ērta vieta, kur var izvietot rūpīgi krātos eksponātus. Apmeklētāji šeit var apskatīt 25 gadu laikā radīto — Hohlomas rakstu un Gžeļas keramikas kolekciju, izstāžu zāles, kas veltītas Latvijas pareizticībai un vecticībai, arī citas tematiskās ekspozīcijas.  

G. Bogdanova uzskata, ka šiem svētkiem ir liela loma krievu kultūrā Daugavpilī: “Esmu pateicīga pilsētniekiem, kuri sanāca uz jubileju, lepojos, ka viņi neaizmirst savas saknes – arī tas dod iespēju Krievu namam dzīvot un attīstīties tālāk.”