„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
-0.5 °C
nedaudz mākoņains

Dzidrais Riču ezers jādala ar baltkrieviem

Riču ezers ir viens no dziļākajiem un dzidrākajiem ezeriem Latvijā. Lai gan ezera lielākā daļa atrodas Baltkrievijas teritorijā, tas ir viens no lielākajiem Daugavpils novada ezeriem, un, tā kā tas atrodas dabas parkā „Silene”, top plāns, kā to pareizāk apsaimniekot. Gleznainie ezera krasti ir reti apdzīvoti, tomēr par tūrisma potenciālu te liecina virkne padomju laikos celtu atpūtas bāžu.

Pamestas atpūtas bāzes

Riču (jeb Riča) ezers atrodas dabas parka „Silene” teritorijā, tā ir aizsargājama teritorija ar bagātu un daudzveidīgu faunu un floru. Par tīro, piesārņojumu neskarto vidi vislabāk liecina ezera dzidrais ūdens, tā krasti ir smilšaini un akmeņaini. Publisko peldvietu ezera krastā gan nav, zeme šeit pieder privātīpašniekiem vai a/s „Latvijas valsts meži”, kas šeit arī uztur ceļu tīklu. Apgrūtinājums, kas ierobežo tā sasniedzamību, ir pierobežas zona, jo, lai atrastos ezerā un ezera krastā, ir nepieciešamas speciālas robežsardzes atļaujas. Jāreģistrē arī peldlīdzeklis, ja ar tādu plānots pārvietoties pa ezeru. Ezerā ir piecas salas, bet tās visas atrodas kaimiņvalsts teritorijā.

Padomju laikos šeit gan bijušas vairākas atpūtas bāzes, tātad vismaz vasarā tas bija apdzīvots. Vienā no tām tagad saimnieko uzņēmējs no Daugavpils Sergejs Gusarovs. Viņa pārraudzītā atpūtas bāze „Jantarnaja” atrodas apmēram trīs kilometrus no Daugavpils Universitātes studiju un pētniecības centra „Ilgas”. Vasarā šeit pastāvīgi viesi ir studenti, kas atpūtu ezera krastā apvieno ar pētniecību. Īpaši iecienīts esot neliels līcis starp ezera krastu un pussalu ezera galējā austrumu punktā, tur mīt sarkanvēdera ugunskrupis un citi reti sastopami ūdens dzīvnieki, kā arī taureņi. S. Gusarovs atklāj, ka pārrunājis ar centra vadību ciešākas sadarbības iespējas, taču vispirms nepieciešams labiekārtot teritoriju, atjaunot padomju laikā celtās kempinga mājiņas, ko varētu darīt, rakstot projektus un piesaistot Eiropas Savienības fondu līdzfinansējumu. To, kā jebkādu būvniecību, kavē fakts, ka S. Gusarovs ir tikai zemes nomnieks, un vēlme šo īpašumu nopirkt „iestrēgusi” gadiem ilgā tiesvedības procesā. 

Netālu no „Jantarnaja” atpūtas vietu pie Pērkules kraujas iekārtojusi a/s „Latvijas valsts meži”. Noputējušā kartē iezīmēts 26 kilometrus garš velomaršruts ar nosaukumu „Diāna”, kas ved arī gar Sila ezeru. Leģenda vēsta, ka šeit kādreiz mitusi kāda meitene Diāna, kura, uzzinot par mīļotā nodevību, noslīcinājusies ezerā. Tālāk, rietumu virzienā, plaša atpūtas bāze Riču ezera krastā pieder arī a/s „Latvijas gāze”, kempingu un pat lielāku dzīvojamo māju komplekss gan ir pamests. Līdzās tai privātmāju ceļ arī kāds uzņēmējs, vēl kāds cits plāno šeit izveidot pludmali. Šeit gan, atšķirībā no klusā līča „Jantarnajā”, ir stāvāki krasti, tāpēc piekļūt ūdenim ir grūtāk. Vietējie zina stāstīt, ka Baltkrievijas pusē vecās infrastruktūras atjaunošanā ar panākumiem ieguldīts daudz vērienīgāk.

Jācīnās ar malu zvejniecību 

„Dalām šo ezeru ar Baltkrieviju. Sadarbības līgumu mums nav, un, tā kā nezinām, kādi ir viņu plāni, arī plaši neplānojam daudz ieguldīt,” stāsta Demenes pagasta pārvaldes vadītāja Valentīna Gadzāne, atzīstot, ka malu zvejniecība šeit nav pilnībā izskausta. Pērn Riču ezeram izstrādāti zivsaimnieciskās ekspluatācijas noteikumi, tomēr plašāk zivsaimniecības attīstīšanai nav plānots pievērsties. Riču ezera krastos pašvaldībai nepieder ne zeme, ne ceļi, turklāt Demenes pagastā vien ir 25 ezeri, un šogad finansējums piesaistīts zivju resursu papildināšanai trīs citos (Briģenes, Čerņavas un Denavišku ezerā).

Veidot ciešāku sadarbību ar Baltkrieviju mudināja SIA „Vides risinājumu institūts” pētnieki, kas pērn šeit veica izpēti un izstrādāja apsaimniekošanas stratēģiju, pēc kā pašvaldība apņēmusies izveidot arī ezera apsaimniekošanas plānu. Dzidrā ūdens un tīrās ekosistēmas dēļ šeit būtu vērts attīstīt zivsaimniecību un papildināt zivju krājumus, lai piesaistītu makšķerniekus, kas dod priekšroku nomaļām ūdenstilpēm. Riču ezerā mīt vēdzeles, repši, raudas, līdakas. Pētnieki gan atgādināja, ka makšķernieki pulcēsies arī Baltkrievijas pusē, tāpēc pirms kādām tālākām darbībām jāizvērtē, vai abu valstu krastos novērsti maluzvejniecības draudi.

Jāatzīmē, ka pirms trim gadiem sabiedrības uzmanību Riču ezeram piesaistīja noziedzīgi notikumi – Riču ezerā pieķerti cigarešu kontrabandisti. Robežsargi ezerā aptuveni 400 metrus no valsts robežas niedrēs atrada gumijas laivu ar elektrodzinēju, kam aizmugurē bija piesieti 20 melnā polietilēnā ietīti iepakojumi ar cigaretēm -- kopā 300 000 cigarešu.