„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 3. maijs
Piektdiena
Gints, Uvis
+7.5 °C
apmācies

Oskara Stroka mūžs novadnieka skatījumā RU

Autores foto

Šopavasar Latvijas kultūras sabiedrībā jaunas vēsmas ienesa monogrāfija par leģendārā Oskara Stroka dzīvi un radošo darbību. Četrsimt lappuses biezās grāmatas „Oskars Stroks. Tango karaļa mantojums” autors ir Daugavpilī dzimušais Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesors Jānis Kudiņš.

Mūzika ir asinīs

Savulaik Jānis devās mācīties uz galvaspilsētu un tagad tur dzīvo un strādā. Cenšas pēc iespējas biežāk apciemot dzimto pilsētu, jo šeit dzīvo viņa māte, taču tas ne vienmēr izdodas. Pāris reizes semestrī viņš atbrauc uz Daugavpils Universitāti kā viesprofesors. Un tieši šeit, dzimtajā pilsētā, savulaik viņam radās interese par mūziku. Jānis absolvēja mūzikas vidusskolu, deviņdesmitajos gados tā bija mūzikas koledža, savukārt tagad – Staņislava Broka Daugavpils mūzikas vidusskola. J. Kudiņš stāsta, ka interese par mūziku viņa dzīvē ir likumsakarīga un dabiska, tā nāk no bērnības. Jāņa tēvs Francis Kudiņš bija pilsētā pazīstams mūzikas pedagogs, koncertapvienības vadītājs. Iestājies akadēmijā, Jānis diezgan ātri turpat sāka arī strādāt – šajā vecākajā mūzikas augstskolā viņa pasniedzēja stāžs ir vairāk nekā divdesmit gadi, ievēlēts arī profesora amatā.

Jānis ir mūzikas zinātnieks un veic plašus zinātniskus pētījumus mūzikas nozarē. Tā ir gan lietišķā mūzika, gan pagājušā gadsimta sākuma akadēmiskā mūzika, modernisms un postmodernisms mūzikā, Latvijas un Baltijas valstu mūzikas vēsture. Šajā ziņā interese par O. Stroka daiļradi ir pilnīgi jauns virziens Jāņa Kudiņa zinātniskajā darbībā, kura galvenokārt saistīta ar akadēmisko, simfonisko mūziku. Jānis savu monogrāfiju dēvē par „darbu sev pašam”, kurš noritēja paralēli pamatdarbam un zinātniskajai darbībai.

 

Visu rakstu lasiet 14. jūnija numurā.