„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.3 °C
apmācies

Harmonijā ar dabu RU

Gaidot Līgo svētkus, „Latgales Laiks” apciemoja „Zemeņu krastiņu” saimnieci Anitu Reščenko Aglonas novadā. Zemeņu audzēšana, ar kuru savulaik bija slavena saimniecība, palikusi otrajā plānā. Tagad Anita īsteno savus senos sapņus par lauku tūrismu un rāda viesiem, kā būt tuvāk dabai.

Zāles + pirts = veselība

Anita kopā ar saviem jaunākajiem bērniem dzīvo gleznainā vietā – vienā no Geraņimovas Ilzas  ezera ielokiem. Šī ir vieta, kur nav daudz cilvēku, taču šeit Anita nejūtas vientuļa, jo visapkārt ir viņas draugi – augi – zāles, puķes, koki… „Viņi ir mana vide, sava veida sabiedrība,” teic Anita. Tiek uzskatīts, ka zālēm, ko ievāc, tuvojoties Jāņu dienai, piemīt liels un īpašs spēks, taču Anita domā, ka dabai ir savs pulkstenis, kurš nepakļaujas kaut kādiem noteikumiem un neietilpst noteiktos rāmjos. To spilgti apliecina šīgada vasara – augi, kuri parasti sasniedz pilnbriedu vasaras saulgriežu laikā, izauga un saplauka jau jūnija sākumā. Tāpēc augu pasaulē jāorientējas atbilstoši klimatiskajiem apstākļiem un iekšējām sajūtām.

Anitas ceļš uz šādu dzīvesveidu nebija vienkāršs. Arī viņa bija pilsētniece, savulaik absolvēja sporta akadēmiju, nodarbojās ar šaušanu, strādāja par pasniedzēju. „Mani jau kopš bērnības vilināja viss dabiskais, droši vien, tāpēc, ka augu Krāslavā – dabas ieskautā pilsētā, ” stāsta Anita. Savukārt lielāka interese par zālēm radās pēc kāda brauciena uz Vāciju kopā ar Atveseļojošo saimniecību biedrību. „Aizbraucām uz saimniecību, kurā nekā nebija. Saimniece piedāvāja savākt zālītes, kuras mums patīk, pēc tam mēs tās pārkaisījām sviestmaizes un ēdām,” stāsta Anita. Saimniece pastāstīja, kā pie viņas brauc slimnieki, no kuriem atteikušies visi ārsti, un viņi izārstējušies tikai pateicoties zālītēm. Uzzinot, ka Vācijā par nezāļu stādiem cilvēki ir gatavi maksāt naudu, radās izpratne, kādas dabas bagātības atrodas zem mūsu kājām Latvijā. Kopš tā laika „ārstēšana” ar darbu un pirti ir Anitas pamatnodarbošanās. Vadājot tūristu grupas pa atveseļošanas takām, tagad Anita iepazīstina viņus ar Latvijas augu daudzveidību un derīgajām īpašībām. Atveseļojošo efektu var „nostiprināt” pirtī – pirts mākslu Anita apgūst nepārtraukti, lai gan viņas arsenālā jau ir gana daudz pirtī iešanas  paņēmienu. Būdama pieredzējusi pirtniece, Anita uzreiz redz cilvēka problemātiskās vietas, kurām jāpievērš uzmanība pirts procedūru laikā.

Visu rakstu lasiet 21. jūnija numurā.