„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. maijs
Svētdiena
Lita, Sibilla, Teika
+14.6 °C
daži mākoņi

Vēja izgāztais dižozols pārtaps mēbelēs Preiļu pilij

Preiļu novada dome

Pirms nepilniem diviem gadiem Preiļu parkā vētras laikā ar saknēm tika izgāzts dižs ozols, kas auga parka Lielā dīķa krastmalā, netālu no atjaunotās Ādama un Ievas salas. Taču vērtīgais koks neies zudībā, bet tiks likts lietā, stāsta Preiļu muižas kompleksa un parka pārvaldniece Sanda Čingule-Vinogradova.

Ozols tika izvilkts no dīķa un turpat krastmalā sazāģēts ļoti iespaidīgos trīs metrus garos baļķos. Radies jautājums – kā lietderīgāk izmantot vērtīgo un unikālo dabas materiālu. Ozols pie celma bija 118 cm diametrā. Smagās koksnes transportēšana no Lielās salas tehniski nebija iespējama, jo būtu risks sabojāt veco parka tiltu.

Konsultējoties ar vairākiem kokapstrādes meistariem, saņemts ieteikums šo kokmateriālu neizmantot koka skulptūrām, jo tās noteikti saplaisās un priecēs skatu vien 3—4 gadus. Meistari ieteica sazāģēt baļķus dēļos, dabiskā veidā kaltēt un nākotnē no tiem izgatavot mēbeles Preiļu pilij.

Pašvaldības budžetā šogad tika iekļautas ozola zāģēšanas izmaksas, lai vērtīgo koksni varētu sazāģēt dēļos turpat uz vietas. Šo darbu paveica firma „Tree Climbers”, kurai ir viena no Latvijā retajām mobilo zāģu iekārtām.

Ozola dēļi 7 cm biezumā tika sazāģēti pirms Jāņiem. Resnākais baļķa gals tika nozāģēts plakani visā tā diametrā, izveidojot apaļu 10 cm biezu dēli, kas ļauj izpētīt koka gadskārtas. Dēlis tika nodots Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzejā, kur speciālisti, pētot un skaitot gadskārtas, ir konstatējuši, ka vētrā izgāztais ozols bijis vismaz 150--160 gadus vecs.

Zāģētājs darba procesā norādīja, ka ozols, visdrīzāk, ir audzis nabadzīgā augsnē, jo gadskārtas ir šauras, koksne ir sīksta un cieta, bet tā ir vesela un vērtīga mēbeļu izgatavošanai. Sazāģētie dēļi ir novietoti labi vēdināmā pašvaldības šķūnī, kur tie žūs vismaz 2--3 gadus.

No sazāģētajiem dēļiem paredzēts izgatavot mēbeles (galdus, solus, dekoratīvus elementus) Preiļu pils interjeram. Minētā ozola materiāls būs ne tikai koka vērtība pilī, bet arī vēsturiska vērtība – Preiļu parkā augušā koka stāsts.