„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.4 °C
apmācies

Pašvaldība palīdzēs cietušajiem viesuļvirpulī Balvu novadā

Balvu novada pašvaldības Sociālā dienesta izveidotā komisija, klātienē novērtējot postījuma apmērus, kā arī ņemot vērā to, kādi ir saimnieku plāni attiecībā uz sagrautajām ēkām – vai tās tiek plānots atjaunot, vai tajās tiek plānots turpmāk dzīvot un tml., pieņēmusi lēmumu izmaksāt pabalstu 5 saimniecībām par kopējo summu 7525 eiro. Piecdesmit procentus no minētās izmaksātās summas Balvu novada pašvaldībai kompensēs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, tādējādi sniedzot savu atbalstu postošajā vētrā cietušajiem.

Komisija pieņēma lēmumu divām nopostītajām saimniecībām piešķirt maksimālo pabalstu - sešu MK noteikto minimālo mēnešu darba algu apmērā. Vienai saimniecībai - četru minimālo mēnešu darba algu apmērā, ņemot vērā to, ka māja tiek apdzīvota sezonāli. Saimniecībai, kura cietusi salīdzinoši nedaudz, tiks piešķirts pabalsts vienas minimālās mēneša algas apmērā. Savukārt vienai saimniecībai - puse no vienas minimālās mēneša darba algas.

Kā tika minēts, Balvu novada pašvaldība, pabalstus piešķīrusi savu iespēju un budžeta ietvaros, ievērojot Saistošo noteikumu Nr. 8/2015 “Par sociālās palīdzības pabalstiem Balvu novadā”” noteikumus. 

Šobrīd vēl tiek aprēķināti Golvaru kapsētas postījumu apmēri. Lai arī sagāztie koki tika operatīvi novākti un kapi sakopti, plānots, ka kapsētai tiks nomainīts sabojātais žogs, izmantoti arboristu pakalpojumi, lai novāktu aizlauztos, bīstamos kokus, kā arī veikti vēl citi darbi.

Tāpat arī vētrā cietušās ģimenes ir piesaistījušas tuvākus un tālākus radus, draugus un kaimiņus, lai likvidētu vētras sekas un atjaunotu savas saimniecības.

Kā tika ziņots, Balvu novadu 6.jūlija pēcpusdienā skāra postošākā dabas stihija pēdējo gadu laikā, kurā virpuļviesulis nodarījis smagus zaudējumus mājsaimniecībām Bērzpils pagastā. Dzīvojamām mājām norauti jumti ar visām spārēm, bojātas sienas, griestu segumi un nogāzti koki.

Šādas krīzes situācijas norāda un atgādina, ka iedzīvotājiem ir jābūt atbildīgiem un, ja ir iespēja, jāapdrošina savs mājoklis un saimniecība, jo nekad nevar paredzēt dabas postošo ietekmi.