„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+9.0 °C
neliels lietus

Informatīvajā karā amerikāņiem savi ieroči, Austrumeiropai -- savi

„Latgales Laikam” kopā ar 11 dažādu Austrumeiropas un Cetrālāzijas valstu mediju pārstāvjiem bija iespēja piedalīties ASV Valsts departamenta organizētā apmaiņas programmā, izzinot, kā ar dezinformāciju, propagandu un viltus ziņām cīnās valsts iestādes, nevalstiskās organizācijas, akadēmiskie spēki un žurnālisti Amerikas Savienotajās Valstīs.

Nu jau teju kā divus gadu desmitus dzīvojam 21. gadsimtā, bet vēl 20. gadsimtā ASV ne bez pamata sevi uzskatīja par demokrātijas vērtību flagmani globālajā ģeopolitikā. Tagad cīņa ar komunismu palikusi pagātnē un demokrātijas tradīcijas nostiprinās virknē jaunu valstu, tai skaitā Austrumeiropā. Viens no demokrātijas stūrakmeņiem ir runas un preses brīvība, kas 21. gs., līdz ar tehnoloģiju izraisītajām pārmaiņām, piedzīvojusi nebijušus izaicinājumus. Robeža starp brīvību un visatļautību gan ir šaura, un savu artavu idejām, kā to ievērot, nu var piedāvāt gan ASV, gan jaunās demokrātijas. „Mēs varam jums ieteikt, dalīties pieredzē, bet tas, kā atrisināt konkrētas problēmas savā valstī – uz to pareizo atbildi zināt tikai jūs paši.” Apmēram šādi skanēja padoms, ar ko dalījās teju katrs otrais programmas ietvaros sastaptais informatīvā kara eksperts, dezinformācijas studētājs vai propagandas apkarotājs.

No propagandas līdz dezinformācijai

Jāatzīmē, ka kamēr vairākums Austrumeiropas valstu vēl pirms 30 gadiem dzīvoja Padomju Savienības ietekmes zonā, ASV atradās pretējā, tolaik vēl aukstā kara frontē. Vašingtonā satiktie diplomāti atsauc atmiņā vairākus piemērus, kas apliecina, ka arī dezinformācija un viltus ziņu izplatīšana bija daļa no šī kara. Viens no „veiksmīgākajiem” gadījumiem izrādījās padomju varas 1985. gadā izplatītā viltus ziņa par to, ka AIDS ir amerikāņu radīts bioloģiskais ierocis, nevis HIV slimība. Tas, kas mainījies pēdējo 40 gadu laikā, ir nevis dezinformācijas mērķis, bet iespējamā efektivitāte un ātrums. Ja tolaik konkrēto viltus ziņu pārpublicēja avīzes un tā izplatījās nedēļas laikā, mūsdienās dezinformāciju var izplatīt pāris stundās.

Lai gan ASV dienas kārtībā šobrīd daudz aktuālāks jautājums ir, vai un kā Krievijas informatīvajā karā pielietotie ieroči ietekmējuši iepriekšējās prezidenta vēlēšanas, Amerikā turpina darboties organizācijas, kas ieinteresētas pētīt, kā tas tiek darīts citur pasaulē, tai skaitā Austrumeiropā. Vašingtonā bāzētais Stratēģisko un starptautisko pētījumu centrs (Center for Strategic and International Studies) pēc Krimas okupācijas 2014. gadā pievērsās Krievijas ietekmes pētīšanai, izvēloties aplūkot situāciju piecās Austrumeiropas un Centrāleiropas valstīs, tai skaitā Latvijā. Pētījuma vadītāja Hetera Konlija atzīst, ka Latvijā šobrīd jāsakārto problēmas banku sistēmā, kas liecina par saiknēm ar krievu oligarhiem.

Visu rakstu lasiet 26. jūlija numurā.