„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+10.2 °C
apmācies

Paula Sukatnieka vīnogas ir Dvietes lepnums

Latvijas vīnkopju un vīndaru centrs „Apsītes” Dvietes pagastā šogad rīkos pasākumus sava pazīstamā novadnieka selekcionāra Paula Sukatnieka 105 gadu jubilejas zīmē. „Apsīšu” saimniece Vanda Gronska teic, ka selekcionārs ar savām vīnogu šķirnēm padarīja Dvieti populāru.

„Pauls Sukatnieks pierādīja visai pasaulei, ka vīnogas var audzēt ne tikai Latvijā, bet arī aukstākos reģionos, piemēram, Sibīrijā. Vīnogas audzēja arī Hercoga Jēkaba laikā, taču tās bija ievestas no ārvalstīm. Pauls radīja Latvijas vīnogu šķirnes, kuras zina pasaulē. Viņš bija daudzpusīgs -- pētīja kartupeļu šķirnes, audzēja melones un arbūzus. Pauls arī rakstīja zinātniskus rakstus un dzeju, nodarbojās ar novadpētniecību, krāja akmeņus utt.,” turpina Vanda, izrādot vīnogulāju stādījumus, kur aug arī P. Sukatnieka selekcionēto šķirņu „Dvietes zilā”, „Supaga”, „Sukribe” u.c. vīnogulāji. Turpat ogas ražo citu selekcionāru stādi. Viņa saskaitīja, ka šobrīd dārzu rotā ap 40 šķirņu vīnogulāji. Jāpiebilst, ka „Apsītēs” vīnogu dārza atjaunošana sākās 2011. gadā, bet pagājušajā gadā tika ierīkota siltumnīca. Vanda saka, ka „dienvidnieces” jeb siltumnīcas vīnogas jau gandrīz nogatavojušās, tikmēr āra krūmi ražu dos tikai augusta nogalē, kad dvietieši rīkos novadnieka lielo jubilejas pasākumu.

Katru gadu Paula Sukatnieka devumu vīnogu selekcijā ekskursijās vai pasākumos iepazīst vairāk kā 1000 skolēni, tūristi, selekcionāri, vīndari u.c. Un Vanda ciemiņiem uzsver, ka Dvietes zeme ir auglīga, bet Paulam piemita „zaļie pirkstiņi”, tāpēc „Apsītēs” auga viss, ap māju ziedēja ap 150 šķirņu rozes.

Visu rakstu lasiet 30. jūlija numurā.