„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+2.9 °C
apmācies

DU zinātnieki atklājuši jaunu parazīta sugu

Daugavpils Universitātes (DU) pētnieki atraduši un sadarbībā ar Dabas pētījumu centru Viļņā aprakstījuši jaunu parazīta sugu, nosaucot to – Sarcocystis ratti, „Latgales Laiku” informēja DU Dzīvības zinātņu un tehnoloģiju institūtā.

Parazīts tika atrasts melnās žurkas muskulatūrā. Parazīta nosaukums tika izveidots, izmantojot starpsaimnieka latīnisko nosaukumu Rattus rattus. Sugas aprakstīšanā piedalījās Dzīvības zinātņu un tehnoloģiju institūta pētnieki Muza Kirjušina un Inese Gavarāne un DU doktorantes Viktorija Kirilova un Evita Grāvele.

Sarcocystis ģints parazīti ir parazitārās slimības sarkocistozes ierosinātāji. Atkarībā no invāzijas formas, parazīts cilvēkā var lokalizēties zarnu traktā vai muskuļaudos, retāk nervaudos. Slimības gadījumi tiek reģistrēti visā pasaulē un to skaits palielinās. Latvijā savvaļā parazīts ir sastopams daudzos dzīvniekos: mežacūkās, aļņos, stirnās, lapsās, melnās žurkās. 

Turpmāki pētījumi nepieciešami par jaunatklātā parazīta attīstības ciklu un izplatību, jo šobrīd tas atrasts tikai Latvijā.

Jaunas parazīta sugas atklāšana ir rets gadījums parazitoloģijas jomā, jo kopumā parazītu daudzveidība ir diezgan labi izpētīta un aprakstīta, jo parazīti ir intereses objekts gan medicīnā, gan veterinārmedicīnā. Zinātniskais raksts par jaunas parazīta sugas atklāšana ir publicēts žurnālā „Parasitology”.