„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+5.0 °C
skaidrs laiks

Pieci gadi leļļu festivāla zīmē

Šogad aprit piecgade, kopš Preiļu svētki tiek atzīmēti, pilsētā pulcējot autorleļļu meistarus un cienītājus no visas pasaules. Starptautiskā autorleļļu festivāla organizatore, māksliniece Vladlena (Jeļena Mihailova) atzīst, ka, pieaugot izstādes atpazīstamībai, aizvien grūtāk ir izvēlēties, kurus māksliniekus aicināt ciemos. Šajā nedēļas nogalē Preiļu Kultūras namā būs apskatāmas 57 mākslinieku darinātas lelles.

Māksliniece atzīt, ka leļļu meistaru paliek aizvien vairāk, tāpat arī festivālu vai izstāžu, kur to darbus apskatīt. “Katram ir sava koncepcija, sava mērķauditorija,” Vladlena ir pārliecināta, ka konkurencei starp pilsētām leļļu dēļ nevajadzētu rasties. Seši no 57 Preiļu festivāla dalībniekiem pārstāvēs Latviju. Savukārt daži mākslinieki no attālākām valstīm paši klātienē nevarēs piedalīties, bet viņu lelles atgādās kolēģi. „Es ar leļļu darināšanu nodarbojos 10 gadus, bet uzskatu, ka vēl ir daudz nezināmā un nesasniegtā, pēc kā tiekties. Manuprāt, festivāls ir vieta, kur pulcēties tiem, kas sevi jau ir pierādījuši, ” Vladlena skaidro, ka tāpēc daudziem, kas paši izrāda interesi piedalīties festivālā, nākas atteikt.

Paralēli izstādē apskatāmajām lellēm mākslinieki tiek aicināti izgatavot lelles un piedalīties konkursā. Pirms diviem gadiem noskaidrota labākā Preiļu kraukļa lelle, pērn – skaistākais eņģelis, bet šogad izvēlēta plašāka tēma -- pasaka.

Visu rakstu lasiet 16. augusta numurā.