„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 30. marts
Sestdiena
Ilgmārs, Nanija
+5.1 °C
daži mākoņi

Ebreju atmiņas nezaudē nozīmi

Dāvids Zilbermans Latvijas ebreju kopienā ir augsti godājama persona, 85 gadus vecais vīrs dzīves laikā pierakstījis, pārtulkojis vai kā citādi sabiedrībai centies atklāt daudziem neērto patiesību par Otrā pasaules kara laika noziegumiem. Holokausta laikā nežēlīgi izpostītās ebreju kopienas piemiņas godināšanai ar viņa atbalstu jau 18 gadu garumā Preiļos šīs sāpīgās vēstures lappuses tiek aktīvi pētītas un izveidots teju vai memoriālais parks.

„Es dzīvoju padomju laikos, kad patiesību slēpa, par vēstures notikumiem meloja. Holokausts jau nebija tikai ebreju nelaime, tā bija visas cilvēces traģēdija,” atvēlot pāris minūtes sarunai savas bijušās skolas gaiteņos, bijušais disidents Dāvids Zilbermans nebaidās atklāt savu pārliecību, „runājot par šādām sāpīgām tēmām, nedrīkst neko piedomāt, neko piefantazēt. To arī izvirzīju par savu mērķi – apkopot stāstus, kas balstīti patiesos precīzos atstāstos, reālās atmiņās.” Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzejs Preiļu novada Goda pilsoņa ciemošanos dzimtajā pusē šogad nolēmis fiksēt video materiālos. Kopā ar dēliem Emīlu un Gabrielu operatoru komandas pavadībā Dāvids Zilbermans devās ekskursijā pa Preiļiem, uz savām dzimtajām mājām Brīvības ielā, vietu, kur agrāk Preiļos atradās galvenā ebreju sinagoga, un, protams, Preiļu ebreju kapiem un memoriālu. Pagaidām finansējuma dokumentālās filmas izveidei nav, bet speciālisti lēmuši, ka ieguldīt ir vērts, jo gadi rit uz priekšu, un D. Zilbermaņa ieguldījums ebreju vēstures šķetināšanā ir atzīmējams ne vien vietējā, bet valsts līmenī. 

Visu rakstu lasiet 16. augusta numurā.