„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+4.7 °C
apmācies

Pensiju un pabalstu piegāde dzīvesvietā kļūs dārgāka

No 2020. gada 1. janvāra mainīsies cena par Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) piešķirto valsts pensiju, pabalstu vai atlīdzību piegādi saņēmēja dzīvesvietā. Tiesības turpmākos divus gadus nodrošināt šī pakalpojuma sniegšanu ieguvusi VAS „Latvijas pasts” kas bija vienīgais pretendents VSAA organizētajā publiskajā iepirkumā.

„Latvijas pasta” piedāvājumā pensiju, pabalstu vai atlīdzības skaidras naudas piegādes pakalpojums dzīvesvietā 2020. gadam ir 4,88 eiro, bet 2021. gadam – 5,28 eiro. Līdz 2019. gada beigām šī piegādes pakalpojuma cena saglabājas nemainīga – 2,39 eiro.

Pensijas, pabalsta vai atlīdzības saņēmēju skaits, kuri izvēlas piegādi dzīvesvietā, ik gadu strauji mazinās, tādējādi būtiski ietekmējot pakalpojuma pašizmaksu. Piemēram, 2013. gadā šādā veidā pensiju dzīvesvietā piegādāja 127 tūkstošiem klientu mēnesī, 2018. gadā – 85 tūkstošiem klientu, bet 2019. gada pirmajos mēnešos – tikai 79 tūkstošiem klientu. Tādējādi, kā norāda „Latvijas pasts”, šī pakalpojuma turpmāka piedāvāšana par zemāku cenu uzņēmumam būtu finansiāli neizdevīga.

Izmaksas par pensijas, pabalsta vai atlīdzības piegādi mājās sedz šo maksājumu saņēmēji, VSAA ieturot attiecīgo summu un pārskaitot „Latvijas pastam”.

Vidēji mēnesī VSAA pakalpojumus ar piegādi dzīvesvietā 2019. gadā saņem 79 tūkstoši klientu jeb 14% no visiem pensiju saņēmējiem.

Igaunijā pensiju un pabalstu piegādes pakalpojuma maksa dzīvesvietā ir noteikta 8,10 eiro apmērā, savukārt Lietuvā pensiju piegāde mājās ar pasta starpniecību tiek nodrošināta tikai cilvēkiem ar invaliditāti un personām, kuru dzīvesvietas apkārtnē nav iespēju izņemt skaidru naudu, kā arī personām, kas pārsniegušas 80 gadu vecumu vai kam līgums par pensijas/pabalsta piegādi dzīvesvietā noslēgts laika periodā līdz 2009. gadam.