„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.8 °C
apmācies

Rēzeknē rūpējas par vēsturiskāms ēkām

Rēzeknē pilnā sparā rit būvdarbi vēsturiskajā ēkā Atbrīvošanas alejā 92, kurā pašvaldība plāno ierīkot pilsētas skolu dienesta viesnīcu. Rēzeknieši interesējas arī par citas vēsturiskas ēkas – t.s. „Tiņanova mājas” likteni, -- tā atrodas turpat blakus un arī šajā ēkā pašlaik notiek remontdarbi.

Rēzeknes domes Būvvaldes galvenā arhitekte Lolita Čudare pastāstīja, ka tie ir divi absolūti nesaistīti būvdarbi. Māja Atbrīvošanas alejā 94, kurā savu bērnību pavadīja rakstnieks J. Tiņanovs, ir privātīpašums un pašlaik tiek veikta tās konservācija. „Šī ēka ir kultūras piemineklis, un ir svarīgi saglabāt tās vēsturisko izskatu, kā arī labiekārtot apkārtējo teritoriju,” saka L. Čudare, „īpašnieks saņēmis atļauju kārtējo darbu veikšanai, taču tas, kādi ir viņa plāni saistībā ar ēkas nākotni, pagaidām nav zināms.”

Arī ēka Atbrīvošanas alejā 92 ir arhitektūras piemineklis un diezgan ilgu laiku bija privātīpašums, pēdējās desmitgadēs vairākkārt mainījušies tās īpašnieki. Tādējādi cieta ēkas ārējais izskats un tā pamazām sāka grūt. 1911. gadā celtais īres nams vienmēr ir bijis pilsētas galvenās ielas krāšņums, savulaik tur atradās gan dzīvokļi, gan dažādi veikali, kādu laiku ēkā darbojās tipogrāfija, un kopš tā laika tautā šo ēku tā arī dēvē. 2016. gadā „tipogrāfiju” iegādājās pašvaldība.

 

Visu rakstu lasiet 10. septembra numurā.