„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 16. aprīlis
Otrdiena
Alfs, Bernadeta, Mintauts
+2.6 °C
daļēji mākoņains

Būt sava aicinājuma augstumos

Ik gadu Ata Kronvalda fonds  nosauc labākos Latvijas skolotājus, novērtējot viņu augsto darba kvalitāti un audzēkņu rezultātus valsts un starptautiska līmeņa olimpiādēs. Šogad četru labāko pedagogu pulkā ir Daugavpils Krievu vidusskolas – liceja matemātikas, ekonomikas un komerczinību skolotāja Tatjana Alika.

Personīgā izvēle

Tatjana pilnībā piekrīt teicienam, ka būt skolotājam ir aicinājums. Un viņa pati to apjauta diezgan agri – jau mācoties pirmajā klasē, saprata, ka būs skolotāja. Tatjana pašlaik māca bērnus tajā pašā skolā, kurā mācījās pati, tiesa, tolaik tā bija 2. vidusskola.

Tatjana gana ātri tika skaidrībā arī ar to, kuru priekšmetu mācīs. Droši vien, izvēli ietekmēja tas, ka viņa uzauga inženieru ģimenē, taču matemātika vienmēr bija viņas mīļākais priekšmets. Tatjana atceras, ka matemātikā viņai vienmēr viss bija saprotams un priekšmeta padevās viegli. „Esmu matemātiķe, man viss ir vai nu paralēli, vai perpendikulāri, var būt arī citi varianti, taču ne vienmēr,” smejot par sevi saka Tatjana. Pirmām kārtām, viņa ir sieviete, un, protams, mēdz rīkoties jūtu un emociju iespaidā. Taču Tatjana uzskata, ka „matemātiķis” viņā izpaužas tādējādi, ka patīk loģiskums, precizitāte, ir vēlēšanās vienmēr pabeigt iesākto utt. „Katrai dienai man ir aptuvens plāns – kas ir jāizdara obligāti utt., taču man nav detalizēta grafika, kur mana dzīve būtu „sadalīta” pa minūtēm,” viņa saka.

Runājot par skolotāja darbu, Tatjana atzīmē – ja jaunais pedagogs ceļā „nav atsijājies” un ir spējis nostrādāt vairākus gadus, tad tas jau ir kļuvis par dzīvesveidu. „Mēs burtiski „ieaugam” profesijā un iedomāties savu dzīvi bez tās vairs nespējam,” atzīst Tatjana. „Starp citu, pastāv uzskats, ka ir divas profesijas, kuras ierakstītas cilvēkam sejā, -- skolotājs un policists,” piebilst Tatjana, „pēc manas sejas vienmēr noteica, ka esmu skolotāja, arī tad, kad man nebija šāda stāža.”

Visu rakstu lasiet 20. septembra numurā.